Verschil in shoppen tussen Nederland en België

Ook al wordt er in Nederland en Vlaanderen dezelfde taal gesproken: wanneer je de grens over bent merk je al direct dat er grote verschillen zijn tussen België en Nederland. Neem bijvoorbeeld de echte bourgondische levenstijl; des te zuidelijker je gaat, des te meer je daarvan merkt. Dit geldt ook voor de Belgische cafés die vaak een stuk donkerder en vooral knusser zijn dan de Nederlandse kroegen. Ook op het gebied van shoppen en online korting scoren zijn er enkele verschillen te herkennen. Leuk om te weten, daarom hebben we enkele verschillen én overeenkomsten verzameld in dit artikel.

Winkelen in de solden of in de uitverkoop

Hoewel menigeen het ermee eens is dat België wel wat Nederlandser mag worden en Nederland wel iets Belgischer zijn er vandaag de dag toch nog aardig wat verschillen op te merken. Neem bijvoorbeeld alleen al het winkelen: in Nederland shopt men het liefst het hele jaar door. Er is regelmatig uitverkoop te vinden waarbij je korting kunt pakken op mooie items. In België w

acht iedereen echter het liefst op de solden. Tijdens de solden zijn echt alle kledingstukken en producten te koop voor een aantrekkelijke prijs. Solden mag volgens de wet maximaal een maand duren en is de officiële sale. Hebben we het in België over uitverkoop, zoals men het in Nederland ook vaak noemt, dan hebben we het over een kortingsperiode vanwege een sluiting, een verbouwing of een verhuizing van de winkel. Daarom is de betekenis van uitverkoop in Nederland voor de Belgen echt iets anders dan solden. Goed om te weten: in België vindt slechts twee keer per jaar solden plaats: in januari en juli. Veel Nederlanders trekken dan naar steden zoals Antwerpen en Brussel om daar goedkoop te kunnen winkelen.

Wat je moet weten over de sperperiode in België

Een andere opvallend verschil tussen België en Nederland wanneer we het hebben over solden is dat men in België aan een zogeheten sperperiode doen. De sperperiode is de periode vooraf de solden: zes weken voor de solden in januari en juli mogen (online) winkeliers geen korting geven op de producten in hun collecties. Het is zelfs volgens de wet verboden om kortingen aan te kondigen. Daarom weet je eigenlijk nooit exact wanneer de solden begint bij een winkel. In Nederland kennen de winkeliers dit niet. Sterker nog: België is het enige land in Europa waarbij dit wettelijk is vastgesteld. Hoewel de meningen verdeeld zijn over de sperperiode is het toch best een bijzonder fenomeen.

Online korting pakken in Nederland en België

Al sinds het begin van de 19e eeuw zijn er kortingscoupons in de omloop in zowel Nederland als België. Waar je vroeger met een fysieke coupon korting kon krijgen op geselecteerde producten kun je dat tegenwoordig met behulp van het invullen van een werkende kortingscode. Sinds 2007 is de komst en het gebruik van kortingscodes alsmaar populairder geworden, waarbij Nederland iets meer voorloopt op België. Zo kun je al jaren voordeel pakken met kortingscodes voor de meest bekende en kleinere webshops via het Nederlandse bespaardeals.nl. In België is het zoeken en toepassen van kortingscodes nog maar enkele jaren bekend. Hierbij is solden.be de grootste community van België waar je korting kunt scoren op nieuwe kleding, schoenen, meubelstukken en meer. Nu zijn er dus bij het online shoppen vooral veel overeenkomsten te vinden bij bijvoorbeeld het toepassen van een kortingscode of het shoppen met korting. Het enige grote verschil is dat je de kortingscodes van Nederland niet in België kunt gebruiken en andersom.

Overige verschillen tussen Nederland en België

Uiteraard zijn er nog veel meer leuke verschillen tussen België en Nederland te spotten. Wist je dat Belgen gerust voor het shoppen in de solden al op het terras met een Belgisch biertje kunnen zitten en dat dit voor Nederlanders vaak echt te vroeg is? In Nederland drinkt men ‘pas’ alcohol vanaf het einde van de middag. Daarnaast staan Nederlanders bij de Belgen bekend als luidruchtig en soms zelfs wat arrogant. Andersom geldt het dat Nederlanders Belgen vaak wat ingetogen en rustig vinden. Zo zie je maar weer dat twee landen prima naast elkaar kunnen liggen, maar dat er altijd meerdere verschillen op te merken zijn. Dat is uiteindelijk maar goed ook, want zo kun je af en toe nog eens een kort uitstapje maken naar een ander land met andere manieren van leven.

Meer
door Redactie
Lees meer...