Het is eindelijk tijd voor de finale van het Eurovisiesongfestival. Daarin zullen we België niet meer te zien krijgen, maar dat betekent niet dat het niet de moeite is om te kijken. Want er doen doen dit jaar weer heel wat vreemde vogels mee met het Eurovisiesongfestival. Dit zijn de opvallendste acts van de finale.
1. De comeback kid en zijn klonenkoor
Rusland stuurt dit jaar een oudgediende naar het Eurovisiesongfestival. Sergey Lazarev deed in 2016 al een keertje mee met het nummer You’re The Only One. Hij was dat jaar een tijdje topfavoriet, maar moest zich uiteindelijk tevreden stellen met een derde plaats. Dit jaar probeert hij het dus nog een keertje en heeft hij voor alle zekerheid zichzelf een paar keer gekloond.
Hoogtepunt van de act: Op een gegeven moment begint het te regenen op het podium, maar het podium en Sergey blijven miraculeus droog. What a time to be alive!
2. Je dronken oom in de karaokebar
Ja, dit nummer staat écht in de finale. Meer nog: het nummer stootte door in de halve finale waarin onze Eliot sneuvelde. Serhat zingt zijn nummer van begin tot einde onder de toon en het geheel voelt als die laatste dronken man in de karaokebar die denkt dat hij Elvis is.
Hoogtepunt van de act: Zonder enige twijfel het einde. De verlossing.
3. De man die op twee paarden wedt
De Zweed John Lundvik heeft een manier gevonden om het reglement van het Eurovisiesongfestival te omzeilen en heeft dit jaar een dubbele kans om met de overwinning terug te keren naar het land van de köttbullar. Hij zingt namelijk zijn eigen nummer Too Late For Love, maar daarnaast schreef hij ook mee aan het nummer van het Verenigd Koninkrijk. Een slimme zet, maar jammer genoeg is Nederland dit jaar een paar maten te sterk voor z’n twee nummers.
Hoogtepunt van de act: De plotse verschijning van het gospelkoor en de glimlach die dat bij John teweegbrengt.
4. De moeder in een badpak en lieslaarzen
Cyprus werd vorig jaar tweede met een up-tempo nummer waarbij er heel wat gedanst werd op het podium, dus sturen ze dit jaar gewoon een kopie van die act. De wulpse Tamta zingt haar nummer Replay niet helemaal zuiver, maar het is wel een nummer dat blijft hangen. Vooral haar outfit is opmerkelijk te noemen. Tamta, die trouwens een dochter van 24 jaar oud heeft, draagt een bejazzled badpak en waarschijnlijk de hoogste knielaarsen ooit. Menig visser zou er jaloers van worden.
Hoogtepunt van de act: Tamta haalt een absolute Eurovisietopper boven: DE KLEDINGWISSEL.
5. De gedoodverfde winnaar
Tenzij Duncan Laurence zijn stem kwijtraakt, wint Nederland dit jaar het Eurovisiesongfestival. Al sinds zijn nummer bekendgemaakt werd, staat hij bovenaan bij de bookmakers. Op dit moment geven die hem zelfs bijna 50 procent kans om te winnen. En het zou ook compleet terecht zijn. Nederland kiest dit jaar voor kwaliteit en vooral voor een ijzersterke zanger. De act is sober maar is meer dan genoeg. Volgend jaar kunnen we dus naar Amsterdam gaan om live naar het Eurovisiesongfestival te gaan kijken, want let’s be honest, dichterbij zal het waarschijnlijk niet komen.
Hoogtepunt van de act: Het laatste refrein. Wanneer Duncan z’n armen spreidt en belicht wordt door een spot vanachter op het podium. Een absoluut kippenvelmoment.
6. De kale man met zijn unieke stemgeluid
Wanneer Noorwegen begint, kan je je afvragen wat die vreemde kale man daar staat te doen. En van zodra hij begint te zingen, wordt dat gevoel waarschijnlijk nog wat versterkt. Maar het gaat hier niet om een man die ze uit een lokaal zottenhuis hebben gehaald, maar Fred-René is een joiker. Dat is een traditionele zangstijl die gezongen wordt door de Sami, een bevolkingsgroep uit Noord-Scandinavië.
Hoogtepunt van de act: De joik-solo van Fred-René halverwege het nummer.
7. SM met een nektapijtje
De opvallendste act van het jaar komt uit IJsland. Het eiland stuurt dit jaar Hatari naar het Eurovisiesongfestival met het nummer Hatrið mun sigra. Het minst ‘Eurovisie’ Eurovisienummer ooit. Waar het gemiddelde liedje gaat over liefde of vrede, vertaalt het nummer van IJsland letterlijk naar “Haat zal overwinnen”. De mannen van Hatari vallen ook nooit uit hun rol, waardoor ook elk interview met deze mannen een echt spektakel is. Winnen gaan deze gekke IJslanders niet doen, maar wees er maar zeker van dat er nog wel enkele jaren gesproken zal worden over deze act.
Hoogtepunt van de act: Werkelijk alles, van de dansers in latexpakjes tot de constant gechoqueerde blik van de ene zanger en het nektapijtje van de andere. Ook een shout-out naar de man met de hamer die met zijn mondmasker het hele nummer door staat te hameren.
8. Robotarmen en een out-of-body experience
Soms is een act zo vreemd, dat het je nummer doet verbleken. Dat is het geval bij Azerbeidzjan. Truth is op zich geen slecht nummer, maar de act is something else. Zo wordt Chingiz geflankeerd door twee robotarmen die lijnen en een hart op hem projecteren. Tegen het einde van zijn nummer zijn we ook getuige van de out-of-body experience van Chingiz, die even de lucht inschiet en nadien gelukkig weer nederdaalt, waarna hij waarschijnlijk de meest imposante vocale uithaal van het jaar maakt.
Hoogtepunt van de act: De bovengenoemde out-of-body experience en prachtige vocale uithaal.
9. Androgyne YouTubester
Frankrijk was dit jaar een van de eerste inzendingen die bekendgemaakt werd. De 19-jarige Bilal Hassani identificeert zichzelf als genderneutraal en zingt het nummer Roi over zelfaanvaarding en van jezelf houden als ware je een koning. Hij wordt op het podium geflankeerd door twee indrukwekkende danseressen. De eerste is Lizzy Howell. Lizzy is een Franse ballerina die viraal ging toen ze een video deelde waarop ze perfecte pirouettes draaide. Lizzy bewijst dat elk lichaam geschikt is om te dansen. Het past perfect in het inclusieve plaatje van Bilal. En ook de tweede danseres is indrukwekkend. Zij is namelijk doof. Maar ze bewijst dat je muziek perfect kan voelen wanneer je het niet kan horen.
Hoogtepunt van de act: Toch vooral de danseressen, die allebei op hun eigen manier de belichaming vormen van het nummer van Bilal.
10. Patrick Swayze anno 2019
“She’s got me dirty dancing“, zingt Luca Hänni in z’n doorzichtig marcelleke. Luca is zelf ook een meer dan behoorlijke danser. Zo nam de Zwitser deel aan Deutschland sucht den Superstar en werd hij daar de eerste niet-Duitser die den Superstar werd. Toen hij daardoor bekend was in Duitsland nam hij deel aan de lokale Sterren op de Dansvloer, die hij ook won. Het dansen gaat soms ten koste van z’n vocale capaciteiten. Maar dat willen we hem gerust vergeven.
Hoogtepunt van de act: “All the boys go … jodelajodelahie, all the girls go … jodelajodelahie“. Luca laat de boys en girls niet alleen dirty dansen maar ook jodelen.
11. De vliegende operazangeres
Australië vliegt van de andere kant van de wereld naar Europa om deel te nemen aan het Eurovisiesongfestival, dus vonden ze er niet beter op dan ook tijdens hun act over het podium te vliegen. Zangeres Kate doet dat in een bruidsjurk, haar dansers in zwarte dementorgewaden. Tijdens het vliegen, zingt Kate met een prachtige operastem haar nummer, waarbij ze geen noot mist. Iets waar je niet anders dan bewondering voor kan hebben. Australië staat bij de bookmakers op de tweede plaats en is dus de grootste concurrent voor Nederland.
Hoogtepunt van de act: Haar stem en volledige act zijn hoogtepunten op zich.
12. Spaanse zomerhit met lichtgevende reus
De Spaanse Miki krijgt de eer om de finale van het Eurovisiesongfestival af te sluiten en hij doet dat met de zomerhit La Venda. Miki en z’n snorretje krijgen op het podium het gezelschap van een poppenhuis op mensenmaat en lichtgevende pop op reuzenmaat. De choreografie van het nummer bestaat voor 50 procent uit zwaaien met je armen, dus heeft iedereen hem snel onder de knie.
Hoogtepunt van de act: Op het einde van z’n nummer haalt Miki plots een GoPro tevoorschijn waarmee hij richting het publiek filmt. Het is eens iets anders om de camera naar de andere kant te richten natuurlijk.