10 dingen die mensen doen… en honden eigenlijk niet leuk vinden

Hondenbaasjes hebben het beste voor met hun viervoeter… maar ze staan er niet altijd bij stil dat de hond het zelf misschien niet leuk vindt. Deze gewoonten bijvoorbeeld: 

1. Knuffelen

Say whut? Yep, honden houden niét echt van onze mensenknuffel. De reden is dat armen (of poten) rond de schouder een tekenen van dominantie zijn of een poging om controle te krijgen. Voor hen is het dus niet het teken van affectie die wij hen denken te geven. Hoewel verschillende honden(rassen) er niet te veel bij stilstaan, kan het bij bepaalde wel als bedreigend of beangstigend overkomen. In dit artikel kom je te weten hoe je kan nagaan of je hond knuffels wel ok vindt of niet. 

2. Te veel praten, te weinig tonen

Een hond kan verschillende woorden leren en herkennen, maar verder gaat het niet. Ze vertrouwen op jouw lichaamstaal om hen duidelijk te maken wat je bedoelt. En dat is een probleem, want veel hondenbaasjes hebben hun lichaamstaal niet onder controle, en zenden gemengde signalen uit. Resultaat: hond in de war en dat vinden ze niet leuk.

3. Aaien (of zachte klopjes geven) op de kop 

Een hand op je zien afkomen, is een bedreigend gevoel en dat geldt ook voor honden. Via het achterhoofd is het gewoon verschieten. Nooit gemerkt dat je hond zijn kop een béétje terugtrekt als je het probeert? Ja, hij staat het toe, omdat jij zijn baasje bent, maar dat betekent niet dat hij ervan geniet. Vreemden die het proberen, krijgen soms fellere reacties, zoals grommen. Wil je een hond aaien, ga dan voor de rug. 

4. Op een vreemde hond afstappen terwijl je hem in de ogen kijkt

Oogcontact betekent iets anders voor honden dan voor mensen. Voor ons is het een teken van betrouwbaarheid, concentratie, interesse… maar het kan ook oncomfortabel worden. Voor een hond betekent ononderbroken oogcontact dominantie, of erger: is het een teken van agressie. Er zijn twee reacties mogelijk: de hond gedraagt zich onderdanig, of reageert assertief (of zelfs agressief). Om een hond te benaderen, draai je best je lichaam een beetje zijdelings, je wendt je ogen lichtjes af en je praat zachtjes met vriendelijke stem. 

5. Geen structuur en duidelijke regels

Je wil geen strikte regels opleggen, want je vindt het zo zielig voor je hond? Zo doe je hem eigenlijk geen plezier: de voorspelbaarheid van de regels maken het leven voor je hond duidelijk en begrijpelijk. Geen verwarring, geen stress en geen straf! En dus ook geen uitzonderingen. Nee is nee, en moet consequent opgevolgd worden door het stoppen van het gedrag en een positieve beloning als ze het wél opvolgen. 

6. Wandelen zonder de kans om te snuffelen en te ontdekken

Wandelen met je hond betekent ook een beetje dat je hond wandelt met jou. Niet doordat hij jou voorttrekt of in een richting gaat die niét de bedoeling was, maar wel omdat hij kan snuffelen, wandelen en ontdekken waar en wanneer hij wil. De route afwisselen, er tijd voor nemen en niet enkel denken aan tijd of tempo is iets wat je hond ten stelligste zal appreciëren. 

7. Te strak aan de leiband

Je hond strak aan de leiband houden verhoogt zijn stress- en frustratieniveau, ook al omdat hij voelt dat jij gespannen en nerveus bent. Hij beseft ook veel te goed dat hij niet zomaar weg kan, als hij dat zou willen.

Kan je niet anders, omdat je hond bijvoorbeeld te veel trekt of luid blaffend andere honden zou aanvallen, dan is het best om terug naar een hondenschool of training te gaan om je hond te leren te wandelen aan de leiband. 

8. Gespannen en gestresseerd rondlopen

Omdat je hond redelijk goed is in het lezen van lichaamstaal, neemt hij jouw gemoedstoestand gewoon over. Natuurlijk is het onmogelijk en onwenselijk om je gevoelens te verstoppen voor je hond, maar het is wel belangrijk om te overwegen als je je afvraagt waarom je hond zo nerveus en rusteloos is.

9. Te saai leven

Honden, hoe klein ook, hebben beweging en speeltijd nodig. Honden die lange tijd in kleine ruimtes zitten of amper gaan wandelen of  een bal vangen, beginnen zich te misdragen thuis. Het antwoord is vaak simpel: maak tijd om te spelen en je hond trucs te leren. 

10. Grapjes uithalen met de hond

Soms halen mensen grapjes uit met een hond, omdat ze dat grappig vinden en denken dat de hond het wel zal begrijpen. Dat is niet zo. Meeblaffen met de hond, praten tegen een furieus blaffende hond, snoepjes voorhouden en dan wegsteken… het kan een serieuze reactie uitlokken. Bron: Mother Nature Network

Je hond zal je dankbaar zijn! 

Meer
Lees meer...