Orka’s kunnen dolfijns leren, maar praten de taal in een zwaar dialect

Dialecten zijn niet enkel in mensentaal te vinden. Ook groepen van dezelfde diersoort hebben zo hun eigen dialecten, en nu blijkt dat orka’s zelf de taal van dolfijnen kunnen leren. Maar ze “spreken” dat dolfijns dan wel met een zware tongval.

Orka’s gebruiken een combinatie van geklik, gefluit en pulsen om met elkaar te communiceren. Wetenschappers weten al jaren dat verschillende groepen orka’s heel andere dialecten hebben om met elkaar te praten. Het Smithsonian, een gereputeerd Amerikaans onderzoekscentrum, vergeleek het wel eens met het verschil tussen Grieks en Russisch. Een heel andere taal dus.

Maar orka’s kunnen zich geweldig aanpassen aan hun leefomgeving, en zelfs “vreemde talen” leren. Dat blijkt uit doctoraatsonderzoek van Whitney Musser van de Universiteit van San Diego. In het lokale SeaWorld-centrum ontdekte zij samen met een onderzoekster van SeaWorld zelf dat de opgesloten dieren het dialect van de dolfijnen uit het park hadden overgenomen.

Zware tongval

Al moet het wel gezegd dat ze dat dolfijns met een zware tongval spraken. Musser en Bowles ontdekten dat de onderzochte orka’s vier keer zoveel dolfijnfluittonen produceerden als normale orka’s. Maar die fluittonen waren wel op een lagere snelheid dan dolfijnen dat zouden doen.

De orka’s waren zelfs in staat om hele woordsequenties te herhalen die de dolfijnen door trainers waren aangeleerd. Daaruit moet het gigantische aanpassingsvermogen van de walvissoort blijken. “Orka’s zijn enorm sociale dieren. Ze leren dan ook graag en makkelijk van elkaar. Taal is cultuur, en cultuur is de basis van hun leven”, zo zei een onderzoeker van Dalhousie University aan de natuurwebsite TreeHugger. Die wetenschapper had zelfs weet van een geïsoleerde orka die de roep van een zeehond wist na te bootsen.

thinkstock
thinkstock
Meer
Lees meer...