Hier kunnen wij nog iets van leren: deze steden mogen zich echt groen noemen

Steeds meer mensen gaan in grote steden wonen en dat is een serieuze uitdaging voor deze metropolen. Niet alleen moeten ze honderdduizenden tot miljoenen mensen huisvesten en dagelijks laten pendelen, de inwoners moeten er ook op een gezonde manier kunnen leven. Volkswagen draagt het milieu in het hart en zal een cruciaal steentje bijdragen met de groene wagens van de toekomst. De volgende elf steden zijn pioniers met hun milieuvriendelijke initiatieven.

1. Kopenhagen – Denemarken

*Bevolking: 569.000

Thinkstock

Kopenhagen draagt al jaren de titel van groene hoofdstad van Europa. Het had zelfs de milieuhoofdstad van de wereld kunnen worden, als de VN-landen in 2009 een baanbrekend akkoord hadden bereikt op de belangrijke klimaattop in de stad. Maar wat politici niet kunnen, daar slagen de bewoners van Kopenhagen wel in.

De Deense hoofdstad is een echte fietsstad. Zeker een derde van alle burgers gebruikt de fiets om zich door te stad te verplaatsen. Ook het leven in de stad zelf is veel groener dan we in de Belgische steden gewend zijn. Kopenhagen zit in de race om de eerste CO2-neutrale hoofdstad ter wereld te worden. Ook de lawaaihinder en de vervuiling hopen de Denen flink terug te dringen.

Windmolens

Om CO2-neutraal te worden investeert Kopenhagen ook veel geld in groene energie. De stad ligt aan het water en daar hebben ze van gebruik gemaakt om een gigantisch windmolenpark te bouwen. Dat de twintig windmolens vanaf de kust zichtbaar zijn, vindt de bevolking niet erg. Sterker nog, duizenden inwoners hebben mee geïnvesteerd in het project.

2. Portland – Verenigde Staten

*Bevolking: 609.000

Thinkstock

Van alle Amerikaanse steden spreekt Portland misschien niet het meest tot de verbeelding, maar toch mag deze stad in Oregon zich groen noemen. Misschien is het zelfs de groenste stad van de VS. Portland werd al jaar na jaar uitgeroepen tot één van de properste steden van het land en intussen hebben ze ook het milieu onder de arm genomen.

De stad beschikt over een omvangrijk plan om de CO2-uitstoot te reduceren en het wil ook de gebouwen zo duurzaam mogelijk laten functioneren. Portland heeft voorts een uitgebreid netwerk bussen en trammen, maar er is ook voldoende ruimte voor fietsers. De wandel -en fietspaden zijn samen meer dan 400 kilometer lang en je vindt er ook veel groene ruimten.

Plastic zakjes verboden

Portland maakt ook gebruik van duurzame energie en doet zelfs 20 procent meer dan wat hen door de overheid wordt opgelegd. Voorts is het gebruik van plastic zakjes verboden in Portland. Om dit alles te bereiken was uiteraard ook de juiste mentaliteit bij de burgers noodzakelijk. Veel mensen zijn overtuigd om vooral lokale producten te gebruiken.

3. Reykjavik – IJsland

*Bevolking: 121.000

Thinkstock

Het is natuurlijk gemakkelijk om een duurzame stad te worden wanneer je zo veel natuurlijke bronnen in je omgeving hebt. Maar de IJslandse hoofdstad Reykjavik maakt aardig gebruik van die rijkdom. De IJslanders doen vooral beroep op de warmte die in de bodem zit. Het eiland is immers ook vulkanisch gebied. Een geothermische energiecentrale levert aan de helft van de bevolking van de stad energie. Nog een voordeel is dat deze energievorm niet vervuilend is, je houdt enkel stoom over.

Bussen op waterstof

Een andere belangrijke energiebron is water, en ook die is volop aanwezig in Reykjavik. Enerzijds wordt een deel van de elektriciteit opgewekt door waterkracht, anderzijds rijden veel bussen op waterstof. Zo wordt de stad dus een stevige concurrent voor Kopenhagen in de strijd om de milieuvriendelijkste stad van Europa te worden. Als alles volgens plan verloopt, zal Reykjavik tegen 2050 helemaal geen gebruik meer maken van energie afkomstig van fossiele brandstoffen.

Vergeet bovendien het idee dat Reykjavik een saaie, dode stad zou zijn. Er is veel leven in de hippe bars en je vindt de prachtige natuur van het land op een boogscheut van het centrum.

Getty Images
Getty Images

4. Curitiba – Brazilië

*Bevolking: 1,7 miljoen

EPA

Een voorbeeld voor zowat iedere stad in groei is het Braziliaanse Curitiba. Reader’s Digest riep de stad nog uit tot de beste stad om te leven in Brazilië. Momenteel heeft ieder bewoner er gemiddeld 52 vierkante meter groene ruimte. De stad telt een netwerk van 28 parken en sinds de jaren 70 zijn er 1,5 miljoen bomen langs de kant van de weg geplant. Het grootste deel van de bevolking maakt dankbaar gebruik van het goedkope openbaar vervoer dat wordt aangeboden.

Recycleren wordt beloond

Ook hier zijn de burgers milieubewuster dan in vele andere steden. Liefst 90 procent van Curitiba recycleert dagelijks twee derde van het afval. En gelijk hebben ze, want in ruil voor hun inspanningen worden ze door de stad beloond, bijvoorbeeld met verse producten of buskaartjes. Dat bleek de ideale strategie om ook de armste buurten van de stad mee in de groene golf te betrekken.

En dat veel groen in de stad ook gelukkig maakt, blijkt uit een rondvraag: 99 procent van de mensen zijn blij dat ze in Curitiba wonen.

Thinkstock
EPA

5. Vancouver – Canada

*Bevolking: 603.000

Thinkstock

Nog een concurrent voor Kopenhagen, want ook Vancouver heeft de ambitie om de groenste stad ter wereld te worden. Tegen 2020 al. De titel van wereldleider in hydro-energie hebben ze al, want liefst 90 procent van de energievoorraad is afkomstig van waterkracht. Ook andere duurzame bronnen, zoals de wind en de zon hebben een plaats in het energiegamma van Vancouver.

De stad telt ook honderden kilometers fiets- en wandelpaden. Daardoor ligt de CO2-uitstoot per inwoner er lager dan in de rest van de grote Noord-Amerikaanse steden. Tegen 2020 moet de uitstoot nog eens met 33 procent naar beneden. Voorts komen er ook maatregelen om de gebouwen zo energie-efficiënt mogelijk te maken.

Meer groene auto’s nodig

Je zou je haast gaan afvragen waar Vancouver nog kan ingrijpen om milieuvriendelijker te worden. Een belangrijke mogelijkheid ligt op de openbare weg, want de meeste auto’s in de stad stoten nog te veel uit. Slechts 20 procent van de vloot bestaat uit elektrische wagens en de komende jaren zullen er ook niet veel nieuwe laadstations bijkomen. Gelukkig zijn groene wagens overal cruciaal voor de toekomst, dus ook Vancouver kan uiteindelijk niet achterblijven.

Getty Images
Getty Images

6. Malmö – Zweden

*Bevolking: 303.000

Thinkstock

Op een boogscheut van Kopenhagen (enkel gescheiden door een zeestraat en een lange brug, bekend van de tv-reeks The Bridge) ligt het Zweedse stadje Malmö. Hoewel Stockholm als hoofdstad meer aanzien heeft, moeten we voor de meest groene stad van Zweden in Malmö zijn. Hun droom is een ‘ekostaden’ te worden, een ecologische stad. Verschillende buurten hebben al een make-over gekregen.

100 procent groene buurt

Ook in Malmö vind je weer veel fietspaden en parken. Nabij de westelijke haven van de stad ligt een gloednieuwe wijk waar zo’n 10.000 mensen volledig groen leven. Dat wil zeggen dat ze zonne-energie en windenergie gebruiken, en optimaal gebruik maken van (regen)water. Het is de bedoeling dat deze hele zone 100 procent duurzaam zal worden.

Malmö zelf is overigens ook gewoon een heel aangename stad om eens rond te lopen met veel kunst en muziek. Een oversteek waard als je in Kopenhagen bent.

EPA

7. Sydney – Australië

*Bevolking: 4,7 miljoen

Thinkstock

Hoe groter de stad, des te groter de uitdaging. Gelukkig is er in Sydney altijd al veel goede wil geweest. WWF staat heel sterk in Australië en begon er tien jaar geleden met het initiatief Earth Hour, een uur waarop gebouwen, monumenten en bewoners de lichten doven. Vanuit Sydney verspreidde die traditie zich over de hele wereld en tegenwoordig is het een vaste afspraak op het einde van maart.

Earth Hour past overigens perfect bij Sydney, want Australië was ooit het eerste land dat oude, weinig efficiënte gloeilampen ging vervangen. Maar daar blijft het niet bij: Sydney wil CO2-neutraal worden, probeert afval van voedsel op een vernieuwende manier te verwerken en natuurlijk vind je er ook groene zones in overvloed. Niet voor niets hebben veel toeristen hun hart in Sydney verloren.

EPA

8. San Francisco – Verenigde Staten

*Bevolking: 837.000

Thinkstock

Een groen lijstje zonder een stad uit Californië is natuurlijk onmogelijk geworden. San Francisco is één van dichtstbevolkte steden van de Verenigde Staten, maar toch dragen ze het milieu een warm hart toe. Zo is de luchtkwaliteit er beter dan in de meeste andere Amerikaanse grootsteden, ze werken aan een goed afvalbeleid (77 procent van het afval wordt gerecycleerd) en burgers krijgen voldoende mogelijkheden om zich op een ecologische manier te verplaatsen.

Elektrische auto is koning

San Francisco is ook de hoofdstad van de elektrische wagens in de Verenigde Staten. De stad heeft plannen om in de toekomst nog een pak extra laadstations te voorzien. Ook de burgers van San Francisco staan achter die groene initiatieven. In 2001 al keurden ze al een plan goed om zwaar te investeren in zonne-energie en windenergie in openbare faciliteiten. Net zoals in Portland zijn plastic zakken verboden in San Francisco.

Getty Images

9. Oslo – Noorwegen

*Bevolking: 634.000

Thinkstock

Je begrijpt intussen wel dat de Scandinavische landen hun rijkdom aan natuurlijke bronnen goed gebruiken. Ook in Noorwegen is dat het geval. Ongeveer twee derde van de omgeving rond de hoofdstad bestaat uit beschermd natuurgebied. In Oslo zelf bulkt het ook van ingenieuze systemen om het energieverbruik te doen afnemen. De verlichting kan zich qua intensiteit bijvoorbeeld aanpassen aan de verkeersdrukte en aan het weer.

Tegen 2030 wil Oslo de CO2-uitstoot met 50 procent verlagen. Heel Noorwegen wil tegen 2050 overigens CO2-neutraal worden. De stad biedt veel mogelijkheden aan fietsers en voetgangers, en er zijn ook honderden laadstations voor elektrische wagens geïnstalleerd. De verwarming in de stad wordt voor 80 procent door duurzame energie voorzien. Ook de bussen gebruiken biologische brandstoffen.

Oslo is daardoor een verrassende hoofdstad: het is er erg aangenaam vertoeven in de propere straten en de zuivere lucht. Zelfs tijdens de koude Scandinavische winter is het een heel fijne en ondergewaardeerde bestemming voor een citytrip.

Thinkstock

10. Barcelona – Spanje

*Bevolking: 1,6 miljoen

Thinkstock

Barcelona is niet alleen een stad die tot de verbeelding spreekt, al sinds de 19de eeuw doen de Catalanen moeite om hun stad ecologisch te maken. De Olympische Spelen van 1992 gaven Barcelona de kans om enkele genegeerde buurten op te smukken.

Barcelona staat ook bekend om zijn recyclageprogramma. Overal in de stad vind je vuilnisbakken die met een kleurtje gecodeerd zijn. Voor de burgers is recycleren zo uiterst eenvoudig en het systeem werkt, want meer dan een derde van het afval in de stad wordt succesvol gerecycleerd.

De groene beweging in Barcelona heeft ook invloed op de rest van Spanje. Tegen 2020 moet 90 procent van de bevolking van het land binnen een straal van 50 kilometer rond een station met een hogesnelheidstrein wonen. Veel bussen in Spanje zijn bovendien elektrisch.

Thinkstock

11. Hamburg – Duitsland

*Bevolking: 1,7 miljoen

Thinkstock

In Duitsland is Hamburg één van de belangrijkste steden binnen de groene beweging. Moeten we nog zeggen dat ook deze stad eigenlijk niet echt ver van Kopenhagen ligt? Als echte industriestad heeft Hamburg natuurlijk een grote rol te spelen. Er wonen ook veel mensen, omdat Hamburg heel aantrekkelijk om leven is. Je vindt er nu al veel groene parken en aangename kanalen om langs te wandelen.

En het belooft nog mooier te worden, want Hamburg wil een groen netwerk aanleggen dat 40 procent van het stadsgebied zal bedekken. Mensen zullen er kunnen wandelen, fietsen en zelfs zwemmen. Binnen 15 tot 20 jaar moet dat project compleet zijn, en dan zou Hamburg over een uniek concept beschikken, waar op dit moment nog geen enkele andere stad aan kan tippen. Ook de inwoners van de stad hebben de juiste mentaliteit om het project tot een goed einde te brengen.

Ook Volkswagen werkt mee aan een groene toekomst voor onze steden. De e-Golf is een honderd procent elektrische wagen die het verkeer in de stad veel milieuvriendelijker zal maken. 

Meer
Lees meer...