Leuk om te weten: deze kaarten tonen de herkomst van enkele alledaagse woorden (zoals bier)

Als je geïnteresseerd bent in taal, dan zullen de onderstaande kaartjes je zeker interesseren. Ze tonen immers de Europese variatie van een aantal alledaagse woorden, met hun herkomst erbij. Fascinerend om te zien… en leuk om mee uit te pakken bij je vrienden.

We beginnen met eentje dat we allemaal vaak (en graag :-)) gebruiken: bier. In de meeste West-Europese landen zie je een variant op ‘bier’, net als in onder andere Turkije en Griekenland.

‘Thee’ komt dan weer uit het Kantonees. Alleen in een paar Oost-Europese landen zie je Latijnse overblijfselen.

De woorden voor ‘kerk’ tonen duidelijk de invloed van het Oudgrieks. Slechts enkele landen hebben het woord uit het Latijn overgenomen.

De woorden voor ‘beer’ vinden vooral hun oorsprong in Rusland. Logisch, want daar vind je de grootste populatie bruine beren in Europa.

Bijna alle Europese landen ontlenen het woord voor ‘roos’ aan het Proto-Indo-Europees. Alleen in het noordoosten van Italië blijft het oude Griekse woord over: ‘garoful’.

Over naar fruit en groenten. De woorden voor ‘appel’ zijn heel divers…

Net als die voor komkommer…

Opvallend bij het woord voor sinaasappel: ons woord komt van ‘appel uit China’, terwijl de rest van West-Europa haar woord uit het Sanskriet haalt.

En tot slot: de reden waarom men in het Groot-Brittannië ‘pineapple’ zegt? Omdat zij hun woord ontlenen aan het Latijnse ‘pinus’. Ons woord ‘ananas’ komt uit het Guarani, een Zuid-Amerikaanse taal.

De kaarten verschenen op Imgur en werden door gepost op Reddit door gebruiker sp07. Sindsdien doen ze de ronde op het wereldwijde web.Bron: Business Insider
Meer
Lees meer...