Als we enkel binnen de stadsgrenzen kijken, dan is Istanboel al de Europese metropool met het grootste aantal inwoners. De volgende jaren zal de Turkse stad ook het stedelijk gebied met de grootste bevolking worden, een titel die momenteel nog in het bezit van Londen en omgeving is.
Euromonitor International heeft deze maand een rapport uitgebracht waaruit blijkt dat Istanboel het meest bevolkte stedelijke gebied van Europa zal worden. Momenteel is die titel nog voor het Londense stedelijke gebied, waar momenteel zo’n 15 miljoen mensen wonen. Istanboel blijft voorlopig steken op 13,8 miljoen inwoners, maar volgens het rapport zal het gebied een ongelooflijk snelle groei kennen. Tegen 2017 zou Londen al zijn ingehaald, en in 2020 moet de kaap van 16 miljoen bereikt worden.
Problemen
Die snelle groei brengt uiteraard heel wat problemen met zich mee. Zo zit het verkeer er nu al in de knoop, en dat zal waarschijnlijk alleen maar erger worden. Nieuwe metrotunnels zijn nog in ruwbouw, en ook van de derde brug over de Bosporus wordt niet verwacht dat het de problemen zal oplossen. Critici beweren dat die enkel gebouwd wordt zodat de omgeving rond de brug opnieuw kan worden ingericht. Stadsplanners laten namelijk de meeste wijken die na de Tweede Wereldoorlog werden gebouwd, opnieuw afbreken. Dat doen ze omdat de huizen veelal slecht gebouwd zijn, en een verwachte grote aardbeving niet zullen overleven.
Naast Istanboel, staan nog vijf andere Turkse steden bij de tien grootste groeiers in de periode 2012-2020. Buiten Turkije zullen vooral Newcastle en Bristol groeien in het Verenigd Koninkrijk, net als de Noorse hoofdstad Oslo en het Franse Bordeaux. Zo zal in 2020 79 procent van de West-Europese bevolking in een stad wonen, goed voor 397 miljoen mensen. Daarvan leeft iets minder dan de helft (48 procent) in een stad met meer dan een miljoen inwoners.