Smartphone oververhit? Lees dan deze tips

Dit weekend stijgt de temperatuur weer tot 30 graden, maar dan kan je best voorzichtig zijn met je smartphone. Want die toestellen durven nog al eens oververhit raken. Om ervoor te zorgen dat je weet wat je in zo’n situatie moet doen, zetten we alles even op een rijtje.

Tijdens de zomermaanden als we een hittegolf bereiken kan het zijn dat je telefoon oververhit raakt. Ontzettend vervelend, maar ook een situatie die je met een paar eenvoudige stappen kan voorkomen of oplossen.

Oververhit, wat is dat precies?

Onder gewone omstandigheden kan een smartphone perfect functioneren. Met het weer dat hier snel verandert in ons kleine landje, durven die weersomstandigheden al eens minder ideaal te zijn. Als de temperaturen boven de 30 graden gaan, dan kan je smartphone vergrendelen. Dat kan gebeuren in de volgende gevallen:

  • Als je smartphone in de auto blijft liggen. In je auto kan het al snel opwarmen. Zo snel dat na amper een half uur, bijna de dubbele temperatuur van buiten bereikt wordt. Als het buiten 30 graden is, kan het na een half uur in je auto al snel 50 graden worden.
  • Te lang in contact met direct zonlicht. Omdat het scherm van je smartphone vaak zwart is, wordt dat aangetrokken door de zon. Daardoor warmt het toestel sneller op. Is de achterkant ook nog eens zwart, dan kan je het apparaat best helemaal uit de zon houden.

Gevolgen van oververhitting

Je kan je smartphone best als een kleine computer bekijken. Die toestellen worden warm als je ze gebruikt. Bij een smartphone is dat principe net hetzelfde. Het voordeel bij een computer is dat de warmte wegkan via de ingebouwde ventilatoren. Een smartphone heeft die niet. Daardoor kan je toestel bij hoge temperaturen die verhitting niet bijhouden. Je toestel wordt daardoor beperkt en je processoren gaan minder hard werken, waardoor je smartphone trager wordt.

Voor de rest is het ook heel slecht voor je batterij. Die is namelijk heel gevoelig aan hitte. Als het warmer is buiten, dan veroudert je batterij sneller en als het echt warm is, kan de batterij zelfs vuur vatten.

mobile phone battery explodes
GettyImages

Veel fabrikanten hebben tegenwoordig een veiligheidssysteem voorzien in hun smartphones. Zo gaan iPhones bijvoorbeeld volledig op slot als ze oververhit zijn. Je krijgt dan een melding te zien op je scherm dat je toestel oververhit is en moet afkoelen. In de tussentijd kan je het apparaat niet gebruiken, tot ie weer helemaal is afgekoeld.

Toestel oververhit? Dit moet je doen

Als je smartphone nu toch oververhit raakt kan je best even kijken naar de volgende tips:

  • Verwijder het hoesje van je smartphone. Op die manier kan de warmte van het toestel makkelijk ontsnappen.
  • Leg het toestel uit de zon, liefst op een koele plek. Je kan het toestel best niet in de zon bewaren als het oververhit is, want dan wordt het probleem niet opgelost. Leg het dus op een plaats uit de zon.
  • Zet je smartphone uit. Het lijkt misschien een drastische manier, maat het gaat zeker helpen. Als je toestel uitstaat, dan verbindt het niet langer met draadloze toestellen in de buurt en vallen je processoren ook uit. Op die manier kan het apparaat rustig afkoelen.
Meer
door Redactie
Lees meer...