Toen Colorado begin dit jaar de verkoop en het gebruik van marihuanaproducten voor recreatieve doeleinden toeliet, keken de andere Amerikaanse staten met argusogen toe. Al generaties wordt Amerikanen verteld hoe het toelaten van cannabisgebruik zou leiden tot waanzin, decadentie en moreel verval. Van dit alles is na bijna een jaar niet echt iets te merken. Integendeel, de legalisatie levert Colorado tal van voordelen op, waaronder een hoop jobs.
Vier jaar geleden vond je in Denver, de hoofdstad van Colorado, al meer dan 300 winkels die medicinale cannabis verkochten. Marihuana voor recreatief gebruik vind je tegenwoordig netjes via Google Maps. Bijna een jaar na de legalisatie is de vraag naar legale marihuana en eetbare cannabisproducten nog altijd groter dan de vraag, weet MSNBC.
Criminaliteit neemt af
En wat zijn de gevolgen van al die drugsconsumptie? Het zo gevreesde morele verval? Mis! Het aantal verkeersongevallen nam af en de criminaliteitscijfers gingen omlaag, blijkt uit officiële cijfers van de staat. In Denver ging het om een afname van het aantal moorden, slagen en verwondingen, verkrachtingen, inbraken en andere gewelddadige misdrijven in de eerste drie maanden van het jaar, in vergelijking met die maanden een jaar eerder. Algemeen ging het om een afname van tien procent. Het aantal moorden zakte van 17 tot 8, terwijl het aantal autoinbraken daalde van 2.317 naar 1.477, een afname van 36 procent. Het aantal aanrandingen nam 14 procent af, van 110 naar 95. Daar staat tegenover dat het aantal brandstichtingen weliswaar wel meer dan verdubbelde van 20 tot 47, en het aantal diefstallen 7 procent toenam.
Jobs
Een ander positief gevolg is dat de inkomsten uit toerisme en van marihuanataksen stegen. En last but not least: jobs. Het is nog niet duidelijk hoe veel precies, maar volgens Bloomberg waren in de eerste drie maanden van het jaar al 3.523 inwoners van Colorado tewerkgesteld in bedrijven die betrokken zijn bij de groei, productie en verkoop van marihuana voor zowel medicinale als recreatieve doelen. Dat is een toename van 14,2 procent sinds het einde van 2013, blijkt uit gegevens van het Departement van Arbeid en Tewerkstelling van Colorado. In de eerste negen maanden van het jaar verkregen meer dan 12.000 inwoners een vergunning om rechtstreeks tewerkgesteld te worden in de cannabissector. Zij werken als kwekers en verzorgers van de planten, maar ook als bakkers, chocolatiers en gidsen. Dit zijn jobs, klaar en duidelijk. In augustus viel het werkloosheidscijfer in de staat trouwens terug tot 5,1 procent, het laagste peil sinds september 2008.
Uitdaging
De grootste uitdaging voor de cannabisindustrie in Colorado is de bepaling van de federale overheid die banken verbiedt zaken te doen met “drugdealers”. Want voor de federale overheid in de Verenigde Staten is cannabis nog altijd illegaal, en aangezien de regels voor banken allemaal federaal zijn, riskeren banken die geld beheren uit de drugshandel zware boetes. Dat is een probleem voor de winkeliers, aangezien de meeste aankopen gebeuren met cash geld en de uitbaters dat ergens moeten kunnen bewaren.
Veel geld
En dat er veel geld mee gemoeid is, is wel duidelijk. De cannabisverkoop in Colorado zal dit jaar naar verwachting 750 miljoen dollar (600 miljoen euro) bedragen, niet min in een staat met slechts vijf miljoen inwoners. Private bewakingsfirma’s helpen nu bij het transport, de opslag en de bewaking van marihuanageld, maar mensen in de industrie zeggen vaak dat de situatie niet zal veranderen tot iemand sterft.
Groei
De nieuwe industrie is echt hot, en er wordt al gedroomd van een uitbreiding naar heel de VS, waar de sector volgens analisten kan uitgroeien tot een business van 40 tot 50 miljard dollar (32 tot 40 miljard euro). Gedacht wordt dat vroege vogels zich, wanneer het grote geld daar is, zullen uitkopen voor vele miljoenen of zelfs miljarden. Of de investeerders nu komen uit de tabaksindustrie of Wall Street, industriewatchers zien de toekomst groen in.
Het nieuwe normaal
Dat het beleid van Colorado navolging krijgt is alleszins duidelijk. Want terwijl onze regering komaf maakt met het gedoogbeleid, hebben stemmers in de Amerikaanse staten Alaska, Oregon en Washington D.C. dit jaar gestemd voor een legalisatie van het gebruik en de verkoop van marihuana. Het grote experiment van Colorado wordt binnenkort dus misschien het nieuwe normaal.
Bron: MSNBC