Regering investeert dit jaar 3,9 miljard extra in defensie: zo wordt het betaald

De federale regering heeft in haar zogeheten Paasakkoord beslist om dit jaar nog 3,9 miljard euro extra uit te trekken voor defensie. Daarmee bereikt België versneld de NAVO-norm van 2 procent van het bbp. Maar waar komt dat geld vandaan?

Vrijdag bereikte de federale regering een politiek akkoord dat een reeks maatregelen uit het regeerakkoord concretiseert. Maar het opvallendste nieuws was zonder twijfel de beslissing om dit jaar 3,9 miljard euro extra te investeren in defensie. Daarmee stijgen de militaire uitgaven eindelijk tot het door de NAVO gevraagde minimum van 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Die versnelling is opvallend: volgens het regeerakkoord zou die doelstelling pas in 2029 gehaald worden. De gewijzigde geopolitieke context – met onder andere de oorlog in Oekraïne – maakt extra investeringen echter dringend.

“Gigantische stap voorwaarts”

Minister van Defensie Theo Francken (N-VA) is tevreden: “Deze regering investeert 21,3 miljard euro extra in defensie, waarvan 16,8 miljard nu via dit Paasakkoord. Het is een gigantische stap voorwaarts in de heropbouw van onze strijdkrachten.”

Hoe die uitgaven op lange termijn structureel betaald zullen worden, blijft voorlopig onduidelijk. Maar de regering maakte wel bekend hoe de 3,9 miljard voor dit jaar gefinancierd wordt.

Waar komt het geld vandaan?

Volgens verschillende bronnen ziet het financieringsplan voor 2024 er als volgt uit:

  • 1,2 miljard euro komt van Euroclear, het financiële bedrijf dat Russische tegoeden bevriest. België zal belastingen heffen op de winst die op dat bevroren geld wordt gemaakt.
  • 500 miljoen euro komt van staatsbank Belfius, die op vraag van de regering een uitzonderlijk dividend uitkeert.
  • 125 miljoen euro komt uit bestaande uitgaven die onder het label ‘defensie’ worden geplaatst. Die uitgaven gebeurden sowieso, maar tellen nu mee voor het bereiken van de NAVO-norm.

Europese lening vult de rest aan

De resterende 2 miljard euro zal België lenen bij Europa. De Europese Unie stelt daarvoor goedkope leningen ter beschikking. Belangrijk: deze lening mag buiten de begroting gehouden worden. Dat is cruciaal, want België kampt al met een hoge staatsschuld en staat onder druk van de Europese Commissie.

Meer
Lees meer...