Twijfels over N-VA bij nieuw rondje met de informateurs: “Willen ze er nog wel in federaal?”

De informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) roepen de partijvoorzitters weer samen om te praten. Ze leggen er een nota voor. Iedereen kijkt naar de N-VA.

In het nieuws? Het is, na weken van weinig tot geen beweging, eindelijk tijd voor een nieuw rondje overleg op het federale niveau. De informateurs hebben een nota voorbereid, voor een zogenaamde ‘programmaregering’. Geen ideologisch coherente regering, niets dat van harte is, maar een minimum aan programmapunten waar men het over eens kan zijn. En vooral, een begroting natuurlijk. Een onorthodoxe manier van een regering te vormen, een soort ‘noodkabinet’ dus. Volgende partijen zijn uitgenodigd: N-VA, PS, MR, Open Vld, CD&V, sp.a en Groen.

Details over de afwezigen: Vlaams Belang en PVDA zijn niet welkom, genoeg anderen hebben duidelijk gemaakt niet met hen te willen onderhandelen. Het cdH heeft zichzelf aan de kant gezet, ze kiezen voor oppositie. Ecolo heeft een veto gesteld tegen de N-VA, en kwam naar de vorige vergadering niet, dus kreeg geen nieuwe uitnodiging.

The big picture: Iedereen kijkt naar de N-VA. Die zijn duidelijk niet betrokken geweest in de aanstelling van Didier Reynders (MR) als Europees Commissaris, en reageerden zeer fel. Dat frustreerde de huidige restregering openlijk, onder meer vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) reageerde fel in De Standaard, “dat de N-VA eindelijk moet beginnen praten”. Het versterkt het gevoel, de vrees, bij Open Vld en CD&V dat de N-VA federaal in oppositiemodus gaat. Dat ze niet langer geïnteresseerd zijn om aan te schuiven en een federale regering te maken. “Willen ze er nog wel in, federaal”, zo vragen betrokkenen zich af.

Tussen de regels: Evengoed wacht iedereen nog op de vorming van een Waalse regering. Het ziet er sterk naar uit dat dat paars-groen wordt, ook al is Ecolo mathematisch niet nodig. Dat betekent meteen dat die piste, een kabinet van paars, groen en CD&V ook federaal een heel pak serieuzer wordt. Die combinatie is de enige die kan werken, zonder de N-VA. Het lijdt geen twijfel dat de PS hard zal doorduwen, als ze ruikt dat Bart De Wever (N-VA) federaal afhaakt, om zo’n coalitie te vormen.

Wat nu? We weten een paar zaken zeker, die staan vast:

  • Het informateursduo moet ermee ophouden straks. Reynders moet weg naar Europa, hoe dan ook. En het duo heeft iedereen heel de zomer bezig gehouden, tijd is nu op.
  • De restregering loopt leeg. De premier verlaat onverbiddelijk het schip op 1 december, Reynders is dan ook weg. Eerder vertrok al Kris Peeters (CD&V). Dat levert ook kansen: een nieuwe framing, een nieuw gezicht in de Zestien.
  • De klok tikt onverbiddelijk sociaal-economisch. De Duitse economie zit in recessie. De brexit komt eraan. De handelsoorlog tussen de VS en China is nog niet uitgeklaard, en dat zal niet snel gebeuren. Donkere wolken pakken zich dus samen boven België.

De grote vraag? Hoe stelt de N-VA zich nu de komende weken op. De vorming van de Vlaamse regering is een feit, het is eerder temporiseren en wat theater spelen op het Vlaamse niveau. Want de teksten zijn grotendeels geschreven, het spel is gespeeld. Hoe snijdt Bart De Wever nu dat federale aan? Of komt er geen offensief meer van de N-VA, maar eerder een strategische terugtrekking?

Meer
Lees meer...