Vandaag was in de Nieuwstraat in Brussel een Primark voor de eerste keer open op zaterdag. Er werd letterlijk en figuurlijk gevochten om binnen te geraken.
Vechtpartij om binnen te geraken #primark #Brussel @HLN_BE @vrtderedactie pic.twitter.com/BgTcjojUfi
— Jason Sevestre (@SevestreJason) 13 december 2014
Het was zo erg dat de toegang van het Muntplein naar de Nieuwstraat werd afgesloten. Door de massa volk werden zelfs de politiecombi’s compleet geblokkeerd.
Overrompeling in Nieuwstraat, Brussel thanks to #primark zelfs politiecombi's staan vast in de massa volk pic.twitter.com/YowUM6Uueu
— Marie Omey (@OmeyMarie) 13 december 2014
Primark is een supergoedkope kledingketen met 287 filialen in 7 landen. Dit jaar beoogt het een omzet van meer dan zes miljard euro en een winst van meer dan 500 miljoen euro. Primark koopt z’n kleren bij meer dan 700 kledingfabrikanten in China, Bangladesh, India, Pakistan, Cambodja en nog een aantal lage loonlanden.
Wie kleren koopt bij Primark koopt kleren die gemaakt zijn in veel gevallen door mensen die 80 uur per week in middeleeuwse omstandigheden werken in sweatshops en daar nog geen 10 euro mee verdienen. Vorig jaar nog kwamen duizend mensen om toen een gigantische sweatshop in Bangladesh instortte.
11 jaar
De keten zegt de ethische afspraken te respecteren, en bijvoorbeeld geen kinderarbeid te dulden. Maar onderzoeksbureau SOMO (Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen) en de Landelijke India Werkgroep in Nederland constateerde niet zo lang geleden nog dat bij twee van de vier onderzochte fabrieken wel degelijk sprake was van kinderarbeid door meisjes onder de 14 jaar. De meisjes waren aangenomen met een vervalst medisch certificaat. Als er controle komt, moeten ze liegen over hun leeftijd.
Ook eerder werd er al eens bericht over misstanden bij de productie van kleding voor Primark. De BBC maakte een documentaire die onthulde dat zeker drie fabrieken in Bangladesh waar kleding voor Primark werd gemaakt, kinderarbeid hanteerden. Er was te zien hoe kinderen van 11 jaar aan het naaien waren.
Volgens getuigenverklaringen aan ngo’s en mensenrechtenorganisaties is er ook kleding van Primark die gemaakt wordt door vluchtelingen in kampen en er zijn kledingstukken die door politieke gevangen gemaakt worden in onder meer China.
@FocusWTV wij waren bij de gelukkigen #primark Brussel. pic.twitter.com/ZXV5HCkktI
— Filip Van Loo (@filipeveline) 13 december 2014
Onvoorstelbaar. Dit is ook vandaag de wachtrij voor de @primark in Brussel. Met gaten voor ingangen andere winkels. pic.twitter.com/y42i7VhlO1
— vincent vangeel (@vincentvangeel) 11 december 2014