Proces tegen extreemrechtse terreurgroep in Duitsland start vandaag: geplande aanslagen om democratie omver te werpen

In de Duitse stad Dresden gaat vandaag een proces van start tegen acht leden van de extreemrechtse groepering Revolution Chemnitz. Ze zouden dodelijke aanslagen hebben willen plegen op 3 oktober 2018, de dag van de Duitse Eenheid. Bovendien wilden ze op die dag een opstand op gang trekken in Berlijn met de allures van een “burgeroorlog”. Op 1 oktober 2018 wisten de autoriteiten de terreurgroep op te rollen.

De Revolution Chemnitz werd opgericht, nadat in Dresden een 35-jarige Duitser om het leven gekomen was. Een Syriër en een Irakees werden verdacht de daders te zijn. Een reeks extreemrechtse protesten volgden, waarbij buitenlandse uitbaters van restaurants geviseerd werden. Ook de rechtspopulistische partij Alternative für Deutschland kwam op straat.

Democratie omver werpen

epa

Ene Christian K. zou aan het hoofd van de groepering staan. De groep bestaat vooral uit mannen tussen 21 en 31 jaar, die plannen smeedden in de besloten chatgroep met de naam ‘Voorbereiding voor de revolutie’. Daarin werden onder meer afbeeldingen gedeeld van Hitler. Hun opstand moest er “zo uitzien als waren de parasieten ermee begonnen”.

Hun redenering: als het leek alsof linkse groeperingen de aanslagen hadden gepleegd, zou de politie zich achter extreemrechts scharen. Volgens de politie was het de bedoeling om na de betogingen nog “andere gewelddaden” te laten volgen. Op die manier wou de groepering de Duitse regering en de democratie in het land doen instorten. Hoe concreet de plannen van Revolution Chemnitz waren, is niet geweten. Ten tijde van de arrestatie zouden de leden op het punt gestaan hebben om vuurwapens te kopen. Vijf van de acht verdachten “draaiden” eerder al een “proef”, waarbij buitenlanders in Dresden aangevallen werden.

Slimme ronselaar

Christian K. zou de leden van zijn groepering zo uitgekozen hebben dat die andere leden konden ronselen uit verschillende rechtsradicale netwerken. Het plan was om een “reservoir” van extreemrechtse mensen een “zo groot mogelijke explosieve kracht” uit te bouwen. Verschillende leden zouden ook tot het Kameradschaft Sturm 34 hebben behoord. Dat was een neonazistische organisatie die overvallen pleegde en in 2007 verboden werd.

Extreemrechts in opmars

Zoals overal in het Westen is extreemrechts in Duitsland in opmars. Begin juni werd ook al de regionale CDU-politicus Walter Lübcke vermoord. De verdachte had contacten in extreemrechtse kringen. Lübcke kreeg doodsbedreigingen omdat hij de vluchtelingenpolitiek van bondskanselier Angela Merkel steunde. 

https://www.youtube.com/watch?v=HaZcwlJx8iA
Meer
Lees meer...