De sp.a dreigde afgelopen weekend: ze willen dat de federale gesprekken versnellen. Maar veel hefbomen hebben de Vlaamse socialisten niet.
Wat gebeurt er precies? In een interview in het Belang van Limburg waarschuwt Meryame Kitir, fractieleider van de sp.a in de Kamer en federaal onderhandelaar, dat er haast moet gemaakt worden met de federale formatiegesprekken.
De details: “Ik dring erop aan dat de sense of urgency hoog blijft”, zegt Kitir. “Ons land staat voor grote uitdagingen. Sinds januari zitten we al in lopende zaken. Er zijn heel veel dingen niet meer gebeurd. Als die sense of urgency er niet is, zullen wij niet ingaan op de volgende uitnodiging van de preformateurs. Voor nog eens drie, vier of vijf maanden stilstand passen we.”
Het dreigement: Als er dus geen vaart meer inzit, dan wil Kitir niet meer gaan naar gesprekken. Vorige week duidde koning Filip Rudy Demotte (PS) en Geert Bourgeois (N-VA) aan als preformateurs, daarmee wordt er eindelijk iemand van zowel de PS als de N-VA het veld in gestuurd. Alleen gaat niemand ervan uit dat dit scenario nu betekent dat er snel een doorbraak komt: de PS wilde eerst alleen iemand van N-VA, liefst Bart De Wever. Maar die bedankte feestelijk: hij wilde niet met z’n kop tegen de muur knallen. Het water is op dit moment erg diep, en het is vooral de PS die niet wil versnellen.
De grote vraag? Meent de sp.a het echt, dat ze de deur zouden dichtdoen? Aan Vlaamse kant is er alvast nog steeds een partij ’te veel’ aan boord. De N-VA is mathematisch en vooral symbolisch nodig als grootste Vlaamse partij. Maar verder zijn ofwel Open Vld of CD&V overbodig, tenzij de sp.a de deur dicht slaat. Helemaal onlogisch zou dat misschien niet zijn: de nieuwe, jonge voorzitter Conner Rousseau heeft misschien wel zin om helemaal voor oppositie te gaan. Maar anderzijds: de PS is als de dood voor zo’n scenario: want dan moet ze Zweeds (MR, N-VA, Open Vld, CD&V) gaan depanneren, en maakt ze een Zweeds-plus. Het dreigement van Kitir is dus vooral om de Franstalige socialisten wat onder druk te zetten: alle anderen zouden geen enkel probleem hebben met een vertrek van de sp.a.
Waarom dit gebeurt: Het werk dat Johan Vande Lanotte (sp.a) leverde, wordt door vriend en vijand geprezen. De voormalige vice-premier blijft het ook verstandig in de markt zetten, z’n eigen PR tot in de puntjes verzorgend. Dat Kitir nu bijkomend druk zet, is misschien om z’n ‘legacy’ nog meer te bestendigen: “De boel is voorbereid, nu moet het niet helemaal inzakken als een pudding.” Een vriendelijk signaal dus, aan het adres van de Franstalige zusterpartij.