Een verrassing in de Wetstraat: de premier, Charles Michel (MR) geeft al binnen een dikke week de fakkel door.
Wat gebeurt er precies? Premier Charles Michel (MR) beslist om nog een tikje vroeger dan verwacht te vertrekken uit De Zestien. Dat is onverwacht, het is een maand eerder dan was aangekondigd.
Waarom nu? Gisteren in het parlement was er weer een ‘incident’, waarbij verschillende partijen zich opwonden over het feit dat er geen premier Charles Michel was. In de pers verschenen daar al een paar artikels over, wat de premier zwaar irriteerde. Zeker dat CD&V’ers daarin hem aanvallen, zowel off the record als on the record (Kamerlid Franky Demon vandaag in het Nieuwsblad), het zit diep. Bij de MR vragen ze zich af met wie ze bij CD&V moeten praten, om dat soort zaken onder controle te krijgen. Voor Michel hoeft het in elk geval niet meer. Hij heeft geen zin om nog een maand sitting duck te zijn: daarvoor is de nieuwe post net iets meer interessant en uitdagend. En om nog een maand zijn naam te laten besmeuren: daar past hij voor. Vandaar, vervroegd vertrek.
De grote vraag? Wie neemt nu De Zestien over? Want uiteraard, ook al is het een regering in lopende zaken, van een minderheidskabinet, dan nog is en blijft het wel het premierschap. Volgens bronnen rond De Zestien is er “deze week al gepraat tussen de vicepremiers en de premier over de zaak”. Maar een akkoord was er in elk geval nog niet over de zaak, gisteren. “Er zijn wat gesprekken geweest, we moeten zo snel mogelijk daarover een akkoord hebben”, zo is te horen.
In de wandelgangen: De zaak ligt behoorlijk moeilijk. Want er zijn wel wat redenen om iemand wel/niet te nemen.
- Didier Reynders (MR) zou op papier logisch zijn: de MR is met 14 zetels de grootste van de drie resterende regeringspartijen. Maar, Reynders is straks ook weg. En hij is en blijft de rivaal van Michel. Binnen de MR is het duidelijk gemaakt dat hij het onder geen beding zal doen.
- Sophie Wilmès (MR) is de nieuwe sterke vrouw van de MR federaal. Zij is hun kandidaat: ze zou meteen de eerste vrouwelijke premier zijn, wat het mooi meegenomen maakt. Maar… haar kandidatuur als opvolger van Michel werd al een dikke maand via de VRT-radio even getoetst. Dat stootte toen op een njet vanuit Open Vld en CD&V. Een vervoegd vertrek van Michel kan de zaak nu wel mogelijks forceren.
- Koen Geens (CD&V) is in principe “eerste vicepremier”, in de protocolorde. Dat is niets waard politiek gezien, maar goed, je weet nooit. Belangrijker argument voor een ‘Vlaamse premier’ is dat het altijd zo geweest is dat, als er een Europese Commissaris van één taalrol is, de premier van de andere taalrol komt. Als het Didier Reynders is deze keer, is de premier logischerwijze toch een Vlaming. Alleen: Reynders zit er nog niet. Hoe sneller de vervanging, hoe beter voor MR dus. Zwaarder argument: vanuit Open Vld is er geen enkele zin om Geens te steunen. “Wij zijn de grootste familie, de christendemocraten hebben 12 zetels, wij 26 zetels”, zo is te horen. Een duidelijk veto dus. Ook persoonlijk is er geen gunfactor naar Geens.
- Alexander De Croo (Open Vld), zou misschien dan een optie kunnen worden: een liberaal, maar wel een Vlaming. In elk geval toonde een peiling van Het Laatste Nieuws aan dat de meeste Vlamingen zich in hem kunnen vinden. Maar wordt hij aanvaard door CD&V? Die laten niet in hun kaarten kijken.
Om rekening mee te houden? Lang kan dit niet duren, een onverkwikkende strijd om de posten.