Een top-N-VA’er, Jeroen Overmeer, kabinetschef van Vlaams minister-president, ergert zich blauw aan de VRT. Afgelopen vrijdag, na de ministerraad, had Philippe Muyters (N-VA) een bijzonder mooie pluim op z’n hoed te zetten: een grote hervorming van het doelgroepenbeleid. Maar het VRT-journaal om 19 uur negeerde Muyters feestelijk. Het moment voor Overmeer om zich boos te maken op Facebook. Onder meer Rudi De Kerpel, de regeringscommissaris van de VRT, gaf een like.
Overmeer is niet zomaar de eerste de beste: hij is een N-VA’er van het eerste uur, die in de pioniersjaren als onder meer woordvoerder van de partij en van Bart De Wever z’n strepen verdiende. Maar vooral als cabinetard is hij bijzonder invloedrijk. Niet toevallig maakte de partij hem de kabinetschef van de Vlaamse minister-president Geert Bourgeois.
“Trop is te veel”
Net daarom is het opvallend dat Overmeer zich zo fel uitlaat over de VRT. “NU moet ik het echt even kwijt. Trop is te veel!”, schrijft Overmeer. Het gaat over de uitzending van vrijdag, waarin CD&V-minister Hilde Crevits uitgebreid aandacht krijgt. Phillipe Muyters, de N-VA-minister van Werk, veel minder. Nochtans heeft die net een grote hervorming van het doelgroepenbeleid gerealiseerd, die vrijdag via de Vlaamse ministerraad werd goedgekeurd. “Quotes voor bevoegd minister van Werk Philippe Muyters? Nul. Kwam zelfs niet in beeld. We zijn van de VRT veel gewoon, maar dit is erover, degoutant. Heb lang gezwegen, maar dit moet er nu echt wel even uit.”
Ook opmerkelijk: onderaan de post geeft Rudi De Kerpel een like. De Kerpel is de nieuwe regeringscommissaris van de VRT: hij is de verbindingsman tussen de minister van Media Sven Gatz (Open Vld) en de openbare omroep, én hij moet toezien op de wettelijkheid van de beslissingen. De Kerpel is al langer lid van de raad van bestuur van de VRT. Eerst was dat namens de liberalen, nu namens N-VA.
Felle reactie
Overigens haalde Muyters niet het journaal op de VRT, maar wel zowat alle Vlaamse pers met de maatregelen. Die hebben ook veel impact, en zijn een gevolg van de zesde staatshervorming, waardoor Vlaanderen die bevoegdheid kreeg. 80.000 jongeren zijn plots “aantrekkelijker” gemaakt voor werkgevers, via de kansengroepen. Daardoor krijgen werkgevers kortingen als ze jongeren uit de kansengroepen werk geven. Het gaat om jongeren onder de 25 jaar, die geen diploma hoger onderwijs hebben en minder dan 2.300 euro bruto per maand verdienen. Wie zo iemand aanneemt, krijgt drie jaar lang een RSZ-korting tot 1.150 euro om de drie maanden. Ook 55-plussers en mensen met een handicap krijgen meer kansen.
Op Facebook reageert ook een medewerker van de VRT, Diederik Demuynck. Hij wijst erop dat er op radio en deredactie.be wel meer aandacht was. “Ik snap eerlijk gezegd jouw nogal bizarre en reeds lang achterhaalde vooroordeel niet ten opzichte van de VRT.”