7 projecten waar de Chinezen hun geld in steken

40 miljard dollar, zo veel geld gaat de Chinees Wang Jing investeren in het Nicaraguakanaal. De laatste jaren lijkt geen project te exotisch voor de Chinezen. Waar ze eerst hun aanvoer van grondstoffen wilden veilig stellen, kopen de Chinezen nu vastgoed en interessante ondernemingen. Zeven voorbeelden.

1. One World Trade Center

Honderd miljoen dollar heeft Feng Lun over om twintig jaar lang vijf verdiepingen te huren in het One World Trade Center. “We hadden zelf kantoren kunnen bouwen, maar we wilden deel uitmaken van iets iconisch met enorme historische waarde.” 

Getty Images

2. Volvo Car Corporation

Drie jaar geleden kocht het Geely Automobile, de derde grootste onafhankelijke autoproducent van China, Volvo Car Corporation voor 1,8 miljard dollar van Ford.

Toen topman Li Shufu eerder dit jaar op bezoek was in de Gentse Volvo-fabriek, maakte hij zich een beetje druk over het feit dat hij van de luchthaven afgehaald werd in een Mercedes. “België produceert nog maar twee wagens: Volvo en Audi. Dan verwacht je toch dat ze daar trots op zijn”, zei hij. Waarop minister-president Kris Peeters meteen pleitte om bij protocollaire ontvangsten voor ”gepaste wagens” te zorgen. Fait divers: Kris Peeters rijdt zelf met een Mercedes.

Getty Images

3. Congo

In ruil voor miljarden dollar aan investeringen (volgens sommigen eerder leningen) mag Eximbank koper en kobalt ontginnen in Congo. Voor werkgelegenheid zorgen de Chinezen in Congo niet echt, ze werken er voornamelijk met landgenoten. De afgelopen tien jaar hebben zich al ongeveer 750.000 Chinezen gesetteld in heel Afrika. 

Hillary Clinton zei als minister van Buitenlandse Zaken ooit dat Afrikaanse bedrijven minder moeten samenwerken met landen die grondstoffen uitbuiten, een overduidelijke sneer naar China. Waarop China aan de Britse krant The Guardian liet weten: “Whether Clinton was ignorant of the facts on the ground or chose to disregard them, her implication that China has been extracting Africa’s wealth for itself is utterly wide of the truth.

4. Kruidvat

Sinds 2002 is drogisterijketen Kruidvat in handen van de rijkste Chinees ter wereld. Li Ka-Shing stopte op zijn vijftiende met school en startte op zijn 22ste zijn eerste bedrijf. Het zou momenteel onmogelijk zijn om in Hongkong te leven zonder de elektriciteit, televisie en openbaar vervoer van Ka-Sing te gebruiken.

Getty Images

5. Overal dammen

China blijft in eigen land dammen bouwen om de hoeveelheid energie uit waterkracht tegen 2020 te verdubbelen, maar ook verder van huis investeren ze in de bouw van stuwdammen. De werken maken vaak deel uit van grotere akkoorden over mijnbouw en energie, maar zijn vaak niet zonder gevolgen. In Soedan moeten 50.000 mensen de vruchtbare Nijlvallei verlaten voor de Merowedam. In Ghana dreigt een dam een kwart van het Bui National Park onder water te zetten en in Mozambique heeft de bouw van de Mpanda Nkuwa grote invloed op het ecosysteem van de Zambezi.

Getty Images

6. Delvaux

Het Belgische Delvaux, bekend van de dure handtassen, kwam in de zomer van 2011 in de handen van Fung Brands. Hoeveel de Chinezen de familie Schwennicke betaald hebben, is niet duidelijk, maar Delvaux was wel al een tijdje op zoek naar een partner. Ook het Belgische tassenmerk Hedgren, dat het grootste deel van zijn producten laat maken in China, is sinds twee jaar in Chinese handen. 

7. Fortis

Maar soms loopt het ook mis. Ping-An kocht zich in 2007 voor 2,93 miljard in in Fortis, iets waar de de tweede grootste verzekeraar van China een forse kater aan zou overhouden. Nadat de bankengroepontmanteld en genationaliseerd werd, moest Ping-An het grootste deel van zijn investeringen afschrijven. Het bedrijf heeft vorig jaar een schadeclaim ingediend tegen ons land.

EPA
Meer
Lees meer...