Acteur Aron Wade (Akke uit ‘W817’) overleden na euthanasie voor ondraaglijk psychisch lijden

Acteur Aron Wade (54), die de meeste mensen zullen kennen van zijn rol als Akke uit W817, heeft besloten om uit het leven te stappen. Hij leed aan een zware depressie, waardoor hij koos voor euthanasie voor ondraaglijk psychisch lijden.

Acteur Aron Wade (54) is vandaag overleden. Hij koos er zelf voor om uit het leven te stappen door middel van euthanasie. Hij is vooral bekend van zijn rol als Akke in W817, maar was daarnaast ook te zien in onder andere De Kotmadam en Thuis.

Euthanasie voor ondraaglijk psychisch lijden

Aron Wade koos voor euthanasie voor ondraaglijk psychisch lijden. Hij kreeg al meermaals te kampen met een zware depressie, waardoor het lijden hem te zwaar werd. “Ik had misschien statistisch nog 25 tot 30 jaar kunnen leven. Maar daar heb ik de energie, de wil en de moed niet meer voor. Ik wil liever rechtstaand in herinnering blijven, dan dat ik nog verder aftakel tot een wrak en nog meer moet afzien”, vertelde hij in een interview met Gazet van Antwerpen 49 dagen geleden.

Op dat moment was de dag van zijn euthanasie, zijn vertrek zoals hij het zelf noemde, al geprikt. “Vanaf dat de einddatum vaststond, heb ik die in mijn agenda geschreven. Soms sla ik dat boekje open en denk ik, we zijn er bijna. Ik tel af.” Wade nam de beslissing niet ondoordacht. Hij zocht al elf jaar lang hulp bij zijn psychiater en psychologen. Hoewel dit hem hielp, bleef het ondraaglijk psychisch lijden duren. “Ik heb nooit rust gevonden, me nooit op mijn gemak gevoeld en na een tijd ook geen vreugde of geluk meer ervaren.” Daarom koos Wade uiteindelijk voor euthanasie. “Het lijden is voor mij veel erger dan het beëindigen ervan. Dat ik daar zelf een initiatief in kan nemen, is voor mij heel belangrijk.” Hij startte dit traject in april 2023. Daarbij moesten twee psychiaters de noodzaak van de euthanasie-aanvraag begrijpen en goedkeuren. “De dag dat ik te horen kreeg dat ik recht had op euthanasie, voelde ik me zó opgelucht. Ik hoef niet meer nodeloos te lijden.”

Wade besluit in het interview met Gazet van Antwerpen met een anekdote uit een les die hij gaf in Brussel. “Op een gegeven moment deed ik met de studenten een tekstfragment met een prachtige zin, ‘Laat mij niet sterven na mijn tijd’. Dat vat het voor mij samen. Laat mij niet sterven na mijn tijd. Ik vertrek met de glimlach op mijn lippen uit mijn bestaan.”

Als je met vragen zit over zelfdoding of nood hebt aan een gesprek, kan je terecht op het gratis nummer 1813 en op www.zelfmoord1813.be.

Meer
Lees meer...