Het Royston Veterinary Centre in het Verenigd Koninkrijk gebruikt AI-technologie om sneller ziektes bij dieren te diagnosticeren. Dit helpt dierenartsen om nauwkeurigere diagnoses te stellen en sneller te behandelen, wat levens kan redden.
Bij het Royston Veterinary Centre begint het proces met het analyseren van een monster van het huisdier onder een microscoop. De AI-technologie kijkt naar dit monster en kan snel probleemgebieden herkennen. Hierdoor weten dierenartsen sneller wat er aan de hand is met het dier.
Levensreddende technologie
Een voorbeeld hiervan is Blossom, een 7-jarige kat. Blossom had een agressieve vorm van kanker en zou waarschijnlijk niet overleven zonder snelle behandeling. Dankzij de AI-technologie kon Blossom op tijd behandeld worden en overleven. Haar baasje vertelt: “De technologie heeft haar leven gered, daar ben ik zeker van.”
Dr. David White, de klinisch directeur van Royston Veterinary Centre, is erg enthousiast over de AI-technologie bij dieren. Hij vertelt hoe hij gisteren een hond met een vervelende tumor zag. Normaal gesproken zou hij de tumor en een deel van de teen moeten verwijderen, maar dankzij de AI kon hij zien dat de tumor vanzelf zou genezen. Dit bespaarde de hond een operatie en de eigenaar een hoop stress en kosten.
Traditioneel moest een dierenarts vaak gokken bij het stellen van een diagnose en het kiezen van een behandeling. Dankzij AI kan Dr. White nu met meer vertrouwen een diagnose stellen en een behandeling starten, wat vaak goedkoper is voor de eigenaar omdat ze het meteen goed doen.
Meer dan alleen kankerdiagnoses
De AI-technologie wordt niet alleen gebruikt voor het diagnosticeren van kanker. Het kan ook ontlasting controleren op wormen, bloedmonsters analyseren en infecties in urine detecteren. Dit alles kan binnen ongeveer 10 minuten.
Een ander succesverhaal is Scooby Doo, een 13-jarige Engelse Springer Spaniel met huidallergieën. Dankzij AI konden ze snel de oorzaak van zijn jeuk vinden en behandelen. Binnen een paar dagen voelde hij zich al veel beter.
De toekomst van diergeneeskunde
Dr. White gelooft dat AI een van de meest opwindende veranderingen in de diergeneeskunde is. “Jaren geleden vonden we gecomputeriseerde dossiers al een openbaring,” zegt hij. “Ik denk dat we over een paar jaar AI ook als vanzelfsprekend zullen beschouwen.” Het Royal College of Veterinary Surgeons is het hiermee eens, maar benadrukt dat elke nieuwe technologie verantwoordelijk moet worden gebruikt.
AI heeft de potentie om een grote verandering teweeg te brengen in de manier waarop dierenartsen werken. Het zorgt voor snellere en nauwkeurigere diagnoses en vermindert de noodzaak voor proefondervindelijke behandelingen. Hoewel er zorgen zijn over hoe de technologie gebruikt wordt, is het duidelijk dat AI een belangrijk hulpmiddel is om de zorg voor dieren te verbeteren.