Airbnb is straks via nieuwe deelregels supervoordelig voor verhuurders: 6.000 euro onbelast per jaar bijverdienen

De nieuwe maatregelen van de federale regering laten toe om onbelast te gaan bijklussen, om zo veel zwart en grijs werk eindelijk ‘wit’ te maken. Voor verhuurders van Airbnb breekt een interessante tijd aan: zij kunnen voortaan ook via dit systeem verhuren, en zo belastingen uitsparen. Voor de hotels is dit een nieuwe klap: zij betalen wel belasting natuurlijk.

Bijverdienen via deelplatformen is een niet nieuw: een pak jonge mensen is aan de slag als bezorger bij Deliveroo, of UberEats, en andere verhuren hun appartement als ze er zelf niet zijn via Airbnb. Maar sinds dit weekend is er een nieuw systeem van kracht, dat de inkomsten uit die activiteiten uit de grijze zone haalt. Want voortaan mag je tot 6.000 euro per jaar onbelast bijklussen. Via een app kan je de klussen of service dan doorgeven en helemaal in orde zijn met de administratie.

Iemand die z’n huis verhuurt met Airbnb, of via UberEats maaltijden levert. Of iemand die met de honden van de buren gaat wandelen, voor een kleine vergoeding. Of een voetballer die een winstpremie krijgt in het provinciaal voetbal. Het zijn allemaal kleine klusjes, die tot nu in de grijze zone gebeurde: moest je nu belasting betalen of niet? Het was Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten die voorstelde om dat voortaan wel te regelen. Bij het zomerakkoord kregen de liberalen hun trofee, de uitvoering ervan is dit weekend ook geregeld door vice-premier Alexander De Croo (Open Vld).

Erkende deelplatformen: bijklussen mag, maar info delen met de fiscus

Een deel van de regeling geldt ook voor alle erkende deelplatformen. Het komt er dus op aan dat het deelplatform waar jij mee werkt ook zo’n erkenning aanvraagt. Op dit moment zijn UberEats, maar ook koeriers zoals Parcify of Flavr al erkend, zo schrijft De Tijd. Vandaag betaal je nog 10 procent roerende voorheffing als belasting, als je via zo’n platform werkt. Maar dat verdwijnt dus definitief.

Airbnb is voorlopig nog niet erkend, maar de regering zet alle lichten op groen. Want er is expliciet beslist om ook verhuurinkomsten onder de deeleconomie te laten vallen. Het enige wat Airbnb dan moet doen is aansluiten en de gegevens wel gaan delen met de fiscus. Vraag is of ze dat gaan doen.

Want het kan immers maar voor maximum 500 euro per maand. Eigenlijk is het dus een slim systeem om de kleine verhuurders geen belasting te laten betalen, maar de grote ‘professionele’ verhuurders, die massaal appartementen en panden verhuren via Airbnb, wel degelijk belasting te laten betalen zoals hotels. Grote vraag is dus wat het platform nu gaat doen: voor de kleine of grote verhuurders kiezen?

Meer
door Redactie
Lees meer...