Al wie daarnet goud-wit zag, moet nu eens naar deze foto kijken

Is de code gekraakt? We hadden al een vermoeden dat het iets met onze hersenen te maken had. Sommige mensen zien al de hele dag een goud-witte jurk op een foto die op het internet viraal is gegaan. Maar nu heeft een wetenschapper met de achtergrond gespeeld en sommige mensen beginnen daardoor toch eindelijk een blauw-zwarte jurk te zien. Was dat bij jou al eerder het geval, dan had je het goed en hoef je de test niet te doen.

Nog even de originele foto: is dit blauw-zwart of goud-wit?

Tumbler

Denk je goud-wit? Dan moet je even verder scrollen naar een interessante combinatie van foto’s waarbij de achtergrond met Photoshop bewerkt is

————–

Kijk nu goed: de meest rechtse foto zou nu blauw-zwart moeten zijn

swiked

We ontdekten het per toeval op onze redactie. Een deel van de ruime goud-witte groep moest toegeven dat de derde jurk inderdaad blauw-zwart leek. Voor de blauw-zwarte groep zijn de kleuren overigens heel helder en duidelijk nu. Kijk goed naar die foto en scroll naar beneden. Het kan freaky worden …

——————

Hier is de originele foto nog een keer

Wie de derde foto daarnet plots toch als blauw-zwart interpreteerde, ziet nu mogelijk geen wit en goud meer. Het werkt niet bij iedereen en bovendien niet altijd, maar toch is dit het proberen waard. Dus als je nog steeds een goud-witte jurk ziet, is er helemaal niks mis met je. Een deel van de goud-witte groep op onze redactie is door deze bewerkte foto’s wel van mening veranderd.

De verklaring moeten we zoeken bij de manier waarop onze ogen en hersenen de kleuren interpreteren. Wanneer je de foto door een computerprogramma draait, komt de waarheid aan het licht. Wie goud en wit ziet, zou ogen hebben die in gedimd licht minder goed functioneren. Wie beide kleuren al gezien heeft, zit in de tussencategorie. Je ogen gaan in beide gevallen kleuren toevoegen, in dit geval groen en rood, waardoor je in de combinatie met licht een geelachtige kleur krijgt.

Dit experimentje zal geen einde maken aan de discussie, maar als het bij jou toch werkt, dan kan je net als wij besluiten dat onze ogen en hersenen ons soms echt gewoon serieus voor de gek houden.

Meer
Lees meer...