‘Aladdin’ is 25 jaar oud, maar de film had er heel anders kunnen uitzien

‘Aladdin’ is 25 jaar oud, maar de film had er heel anders kunnen uitzien

Het is dit weekend exact 25 jaar geleden dat een van de beste animatiefilms aller tijden voor het eerst in de zalen kwam. ‘Aladdin’ werd een waar meesterwerk en was zelfs de eerste animatiefilm ooit die een nominatie voor Oscar voor beste film kreeg. Maar de film had er helemaal anders kunnen uitzien. Want niet lang voor de release werden nog een hele hoop scènes en songs geschrapt!

1. De koopman is eigenlijk de geest

Iedereen kent het mysterieuze begin van de animatiefilm nog wel. De film begin met de excentrieke koopman die het verhaal van de lamp vertelt. Er deden al lang geruchten de ronde dat de koopman en de Geest een en dezelfde persoon (of geest?) waren. En die geruchten bleken waar. De regisseurs bevestigden niet lang geleden het originele plan voor de koopman.

Een van de mogelijkheden was dat aan het einde van de film de koopman een nieuwe versie van Arabian Nights (of in het Nederlandse Een Oosterse Nacht) zingen zou, waaruit zou blijken dat hij eigenlijk de Geest was. Die scène werd echter geschrapt om zo niet te veel tijd en aandacht weg te nemen van de eigenlijk hoofdrolspelers van de film, Aladdin en Jasmine.

2. De moeder van Aladdin

Een hoop personages werden uit de film geschrapt, maar een van de belangrijkste moet toch wel Aladdins moeder zijn. Die zou steeds geprobeerd hebben haar zoon op het juiste pad te houden, maar dat mislukte. Het schrappen van het personage van de moeder van Aladdin zorgde er ook voor dat het emotionele Proud of Your Boy (Trots op Je Jongen), waarin Aladdin zich verontschuldigt voor zijn gedrag en zegt dat hij z’n moeder weer trots wil maken, de film niet haalde.

Ook Aladdin z’n drie beste vrienden, Babkak, Omar en Kassim, raakten uiteindelijk niet in de finale versie.

3. Een lied voor Jafar

Het is je misschien niet opgevallen, maar eigenlijk heeft de grote villain in dit verhaal geen eigen lied. Hij brengt wel een eigen, duistere, versie van Prince Ali (Prins Ali), maar een echte eigen song kreeg hij niet. Al hebben de makers wel geprobeerd. Maar liefst drie songs werden er voor hem geschreven. Het bekendste daarvan is waarschijnlijk Humiliate the Boy (Verneder de Jongen).

Als je naar het nummer luistert, wordt al meteen een stuk duidelijk waarom het geschrapt werd. De song is wel heel wreedaardig voor een kinderfilm. Maar er was ook nog een andere reden waarom het niet in de Disney-film werd opgenomen. In het lied maakt Jafar verschillende wensen die door de Geest worden ingewilligd. De schrijvers hebben pas in latere stadia van de film beslist dat die maar drie wensen kon schenken, waardoor het lied ook niet meer paste binnen het verhaal.

Een ander lied dat voor Jafar werd geschreven, Why Me (Waarom Ik), werd dan weer wel opgenomen in de Aladdin-musical.

4. De ontmoeting tussen Jasmine en Aladdin

Aladdin leert Jasmine kennen op straat in de stad, en heeft eerst zelfs niet door dat ze een prinses is. Maar dat was niet het originele idee. In de eerste scripts ziet Aladdin, die zich verschanst heeft in een boom om te ontsnappen aan de garde van de sultan, Jasmine voor het eerst in de tuinen van het paleis. Hij weetnin deze versie dus wel meteen dat Jasmine geen ‘straatrat’ is maar de dochter van de sultan.

Een leuke scène, maar de makers vonden het toch beter om Aladdin in het ongewisse te laten. Zo zouden we niet denken dat Aladdin verliefd werd op Jasmine omwille van haar geld en rijkdom.

5. De improvisatie van Robin Williams

Het is al lang geen geheim meer dat Robin Williams het overgrote deel van de film heeft geïmproviseerd. Williams deed bij elke nieuwe take andere stemmetjes of imitaties en vertelde andere grappen, en het was aan de animatoren om daar dan achteraf beelden bij te voorzien. Door al die improvisatie was het uiteraard onmogelijk om alle leuke stukken in de film te laten, waardoor een hoop enorm grappige scènes het niet maakten.

Hadden jullie liever (een van) deze scènes in de film gezien? Eén ding is zeker: wij gaan vanavond nog eens naar Aladdin kijken!

Disney

Gesponsorde artikelen