Alexander De Croo (Open Vld) wordt burgemeester van Brakel na vorming coalitie

In Brakel heeft Alexander De Croo (Open Vld), ontslagnemend premier, een coalitie gevormd met Broakel 2.0. Hiermee zet hij koers richting het burgemeesterschap van zijn thuisstad. Ondanks een terugval in de verkiezingsresultaten behoudt Open Vld zijn dominante positie in de gemeenteraad.

Met 43,2 procent van de stemmen blijft Open Vld de grootste partij in Brakel, al verloor de partij 10,8 procentpunt ten opzichte van de vorige verkiezingen. De partij behoudt 13 van de 25 zetels, net genoeg voor een absolute meerderheid, maar wel met een krappe marge. Alexander De Croo, lijsttrekker van Open Vld, besloot daarom om een coalitie te vormen met Broakel 2.0, de tweede grootste partij, die 6 zetels behaalde.

Enthousiasme bij De Croo voor burgemeesterschap

Na maanden van speculatie is het duidelijk: Alexander De Croo wordt burgemeester van Brakel. Hij had eerder aangegeven dat hij de rol daadwerkelijk wilde opnemen, en nu spreekt hij zijn enthousiasme uit.

“Ik kijk er enorm naar uit om de komende jaren samen met ons sterke team het verschil te maken voor álle Brakelaars”, zegt De Croo. Hij belooft dat het akkoord tussen beide partijen de inwoners van Brakel centraal stelt, met een focus op veiligheid, properheid en gastvrijheid.

Samenwerking met Broakel 2.0

De vraag of De Croo het burgemeesterschap zou opnemen, was lange tijd onzeker. De premier aasde namelijk op diverse Europese topfuncties, waaronder Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken in de Europese Commissie. Maar na de verkiezingsnederlaag in juni werd dat scenario minder waarschijnlijk. Bovendien kreeg de Nederlandse premier Mark Rutte, een politicus met een gelijkaardig profiel, een topfunctie als secretaris-generaal van de NAVO. Hierdoor besloot De Croo zich op lokale politiek te concentreren.

Bart Morreels, lijsttrekker van Broakel 2.0, toont zich ook enthousiast over de samenwerking. “We gaan voor een ambitieus en transparant bestuur”, verklaarde Morreels. Volgens hem liggen de standpunten van beide partijen dicht bij elkaar, waardoor het opstellen van een sterk inhoudelijk bestuursakkoord weinig problemen zal opleveren.

Meer
Lees meer...