Onderzoek naar ronselen van volmachten in Brakel: Alexander De Croo ontkent betrokkenheid

Het parket van Oost-Vlaanderen onderzoekt momenteel een klacht over mogelijk misbruik van volmachten in Brakel. Premier Alexander De Croo (Open Vld), die onlangs de verkiezingen in zijn gemeente won, zegt echter niet op de hoogte te zijn van de zaak. Het ronselen van volmachten is sinds deze verkiezingen verboden, en ook in andere gemeenten zoals Ninove, Alken, Veurne en Turnhout lopen gelijkaardige onderzoeken.

Het parket van Oost-Vlaanderen bevestigt dat er een onderzoek loopt naar aanleiding van een klacht over het gebruik van volmachten in Brakel. Hoewel er weinig details beschikbaar zijn, meldt VRT NWS dat het gaat om een klacht van een particulier. Het ronselen van volmachten, waarbij politici kiezers actief aanzetten om een volmacht te geven, is sinds de laatste verkiezingen niet langer toegestaan.

Brakel is niet de enige gemeente waar dit thema gevoelig ligt. In steden zoals Ninove, Alken, Veurne en Turnhout worden soortgelijke onderzoeken gevoerd. De huidige burgemeester van Brakel, Stefaan Devleeschouwer (Open Vld), ontkent echter enige onregelmatigheden. Hij vermoedt dat de klacht politiek gemotiveerd is: “Misschien probeert men de verkiezingsuitslag terug te draaien, maar dat zal niet lukken.” Volgens Devleeschouwer is de klacht een reactie op de gebeurtenissen in Ninove, waar gelijkaardige beschuldigingen werden geuit. “Alle medewerkers hebben in eer en geweten gehandeld”, zegt de burgemeester.

Premier De Croo ontkent kennis van de zaak

Premier Alexander De Croo, die de lijst van Open Vld in Brakel trok en de verkiezingen won, lijkt verrast door de vraag over het onderzoek. In een kort interview met de VRT, in de marge van een EU-top in Brussel, reageerde De Croo: “Ik weet daar niets van. Ik heb het ook in de media gelezen en hoop dat er snel duidelijkheid komt.”

De premier benadrukte dat hij niet op de hoogte is of de klacht tegen zijn partij gericht is en dat hij nog door niemand is gecontacteerd over de zaak.

Open Vld blijft grootste partij in Brakel

Ondanks een verlies van bijna 11 procentpunten, behaalde Open Vld in Brakel toch 43,2 procent van de stemmen, goed voor 13 van de 25 zetels in de gemeenteraad. Met die nipte absolute meerderheid blijft de partij aan de macht na de recente gemeenteraadsverkiezingen. De Croo, die beloofde als burgemeester aan de slag te gaan indien hij verkozen werd, bevestigde tijdens de kiescampagne zijn intentie om een uitvoerend mandaat op te nemen.

Meer
Lees meer...