Alle spinnen op aarde zouden in amper één jaar tijd gewoon de hele mensheid kunnen opeten

Alle spinnen op aarde zouden in amper één jaar tijd gewoon de hele mensheid kunnen opeten

Sorry arachnofoben, hier is een reality check. 131 gemiddeld per vierkante meter: zoveel spinnen zijn er in de wereld. Al die spinnen in de wereld consumeren tussen de 400 en 800 miljoen ton vlees op een gemiddeld jaar.  Een andere vergelijking is pas echt om rillingen van te kriijgen: de spinnen in de wereld zouden moeiteloos alle mensen op de planeet in een jaar tijd kunnen verorberen.

Door het grote aantal spinnen en hun vraatzucht hebben twee Europese biologen zich een vraag gesteld: “Als je al het voedsel dat alle spinnen in de wereld in één jaar eten, zou optellen, hoeveel zou dat zijn?”

Martin Nyffeler en Klaus Birkhofer hebben hun onderzoek gepubliceerd in The Journal of Science of Nature. En ze komen tot een choquerende conclusie: alle spinnen van de wereld consumeren tussen de 400 en 800 miljoen ton vlees op een gemiddeld jaar. Dat wil dus zeggen dat ze evenveel eten als 7 miljard mensen, die samen zelf 400 miljoen ton vlees en vis eten in een jaar.

Giphy

Een andere vergelijking is pas echt om rillingen van te kriijgen: Het gewicht van alle volwassenen wordt geschat op 287 miljoen ton. Zelfs als je daar nog ongeveer 70 miljoen ton aan toevoegt voor het gewicht van de kinderen, is dat nog niet evenveel vlees als wat spinnen in een jaar eten. Met andere woorden: spinnen zouden na het eten van alle mensen nog honger lijden.

Twee studies

Om tot die hoeveelheid te komen hebben de twee biologen zich gebaseerd op twee bestaande studies. Hoeveel spinnen leven er per vierkante meter per habitat én de gemiddelde hoeveelheid voedsel die spinnen van verschillende grote eten op een jaar.

Die twee studies hebben op zich ook interessante resultaten opgeleverd. Zo is het globaal aantal spinnen per vierkante meter ongeveer 131. Sommige gebieden hebben minder spinnen, anderen dan weer meer. Onder gunstige voorwaarden kunnen er dan ook 1.000 spinnen zijn op een vierkante meter.

Giphy

478 Titanics

Als je alle spinnen van de wereld op één weegschaal zou krijgen, zou die 25 miljoen ton aangeven. Ter vergelijking: de Titanic woog 52.000 ton. Dus wegen alle spinnen evenveel als 478 Titanics. Volgens andere onderzoeken eten spinnen 10% van hun lichaamsgewicht per dag. Als dat ook bij mensen zo zou zijn, eet een man van 200 kg maar liefst 20 kg vlees per dag.

Maar gelukkig eten spinnen vooral insecten. Dus je moet je geen zorgen maken. Hun honger zal vooral zorgen voor minder insecten en muggen in de tuin.

Wat denken de spinnen daar zelf van?

Giphy

Gesponsorde artikelen