Alle voorbehoedsmiddelen worden voortaan terugbetaald tot 25 jaar

Alle voorbehoedsmiddelen worden voortaan terugbetaald tot 25 jaar

Anticonceptie gaat in België terugbetaald worden tot de leeftijd van 25 jaar. De Kamercommissie Volksgezondheid heeft daarover een wetsvoorstel van de PS groen licht gegeven. De ‘morningafterpil’ wordt trouwens voor vrouwen van alle leeftijden gratis.

Enkel de N-VA stemde tegen het voorstel van de PS. Er moet wel nog een Koninklijk Besluit uitgevaardigd worden door de regering om de maatregel in de praktijk te doen ingaan. Daarvoor dienden CD&V, Open Vld en MR een amendement in. De PS wees erop dat in 2018 bijna 45.000 vrouwen tussen de 21 en de 25 jaar van een leefloon leefden. De maatregel zou de staat zo’n zes miljoen euro per jaar kosten, maar dat is voor de PS geen bezwaar. Dat meldt de VRT.

De bekendste anticonceptiemiddelen zijn de pil, het condoom en het spiraaltje.

De pil voor mannen?

De vrouwenpil bestaat al sinds de jaren zestig, maar mannen bleven aangewezen op het condoom. Nu lijkt het er echter op dat de mannenpil binnenkort verkrijgbaar is.

De effecten van de pil zijn vergelijkbaar met die van chemische castratie. De pil onderdrukt testosteron, het belangrijkste geslachtshormoon bij mannen. Het testosteronniveau van mannen gereduceerd wordt tot het peil van voor de puberteit of lager. Het is de bedoeling dat er geen sperma meer wordt aangemaakt. Tot de bijwerkingen behoren een hoger gewicht en een daling van het niveau van goede cholesterol. De effecten van de mannenpil zijn omkeerbaar.

Vraag blijft natuurlijk wel of mannen bereid zullen zijn om deze pil te nemen. Bovendien reageerde de farmaindustrie niet enthousiast. Het is nochtans de bedoeling dat een farmaceutisch bedrijf betaalt om de pil te vervaardigen. Dat is dan weer een andere reden waarom vergelijkbare pillen voor mannen er in het verleden niet doorkwamen.

Gesponsorde artikelen