Als je dit bericht op Facebook ziet: negeer het dan

Een nieuwe hoax circuleert in de inboxen van Facebookgebruikers. Die ziet er niet uit alsof je veel schade kan aanrichten en toch is het verstandig dat je de boodschap volledig negeert. Hier is hoe je kan controleren of je toch het slachtoffer bent van een extra account.

Je hebt het sowieso al eens meegemaakt: een vrienschapsverzoek van iemand die je kent én waar je al mee bevriend bent. Voor je ’t weet heb je het verzoek aanvaard. Minder dan tien minuten nadien begint de zogezegde vriend je te bekogelen met vreemde verzoeken, zoals een paar honderd euro die je misschien kan doorstorten. Het is dan snel duidelijk dat het om een gekopieerd account gaat. Net omdat mensen voorzichtiger worden en zelf bang zijn van zo’n dubbel account, is deze hoax eentje die we best zo snel mogelijk tegenhouden.

Dubbel account?

Deze hoax begint door iemand die met jou begint te praten. Die persoon laat je weten dat jij een dubbel account hebt, waar zij ook een vriendschapsverzoek van gekregen hebben. Dat kan natuurlijk niet en dus zou het om een dubbele, valse account moeten gaan. Je wil uiteraard niet dat je vrienden gecontacteerd worden door het valse profiel.

Die persoon vraagt jou dan ook om je vrienden te waarschuwen door het komende bericht te forwarden en geeft expliciete instructies over hoe dat precies moet. En daar zit het probleem: eigenlijk ben je zo de hoax alleen maar sneller aan het verspreiden, als een soort eindeloze digitale kettingbrief zonder veel nut.

Hoe controleren of je een copycat hebt?

Hoe weet je nu dat het om de hoax gaat en niet om een échte melding van een dubbel account? Simpel, tik je eigen profielnaam in in je Facebook-search en zoek jezelf op. Als je twee accounts te zien krijgt, dan ben je inderdaad gekopieerd. Dan kan je dat profiel eenvoudigweg melden aan Facebook: na enkele meldingen zal het profiel verdwijnen.

Om dat proces nog wat sneller te laten verlopen, kan je eventueel aan vrienden vragen om het dubbele profiel ook te melden. Stuur het bericht dus niet door, je bent gewoon op mensen hun zenuwen aan het werken. Anderzijds: het is ook maar een kettingbrief, veel schade (behalve aan je vriendschappen) ben je niet aan het veroorzaken.

Nog hoaxes: de allereerste virale video is er ééntje. Facebook wordt ook niet, nee écht niet betalend. En ook Twitter sluit niet wegens aanhoudende pesterijen. Je hoofd gebruiken, mensen. De gratis-IKEA-bon bleek uiteindelijk ook te mooi om waar te zijn, remember?

iStock
Meer
Lees meer...