Dat de opwarming van de aarde desastreuze effecten heeft, daar zijn we ’t over eens. Maar voor je denkt dat ’t allemaal zo nog wel meevalt: als de aarde aan dit tempo blijft opwarmen, zitten we tegen 2080 volledig zonder koffie. Als dat geen motivatie is om vijf minuutjes minder lang onder de douche te staan, dan weten we het ook niet meer.
Koffie, da’s geen drankje, da’s een levensstijl. En als je een echte coffeelover bent, dan heb je nu ook meteen een reden om milieu-acitivist te worden, want de opwarming van de aarde is vrij snel voor een serieus koffietekort aan het zorgen.
Toegegeven, het zal nog niet voor de komende twintig jaar zijn, maar willen we écht in 2080 zonder het zwarte goud naar het werk?
Arabicakoffiebonen, de meest gebruikte koffiebonen ter wereld, kunnen namelijk niet overal groeien. Ze hebben een heel precieze grondtemperatuur nodig en zelfs een halve graad verschil is desastreus. Door de opwarming van de aarde en de extreme stormen van de laatste jaren zijn een aantal plantenziektes in Zuid-Amerika en Afrika aan een opmars bezig. Resultaat: véél minder koffie, zegt nieuwswebsite Business Insider.
Anderhalve graad
Tegen 2050 al zouden zeker de helft van de huidige koffiegronden daar niet meer bruikbaar voor zijn en tegen 2080 zou koffie helemaal uitgestorven zijn. Dat heeft uiteraard ook flink wat gevolgen voor de meer dan 25 miljoen koffieboeren.
Ideaal houden we die global warming dus volledig tegen. Toch is het niet volledig hopeloos: als we de opwarming tot anderhalve graad kunnen houden, passen de planten zich mogelijks voldoende aan om toch te overleven. Bij een opwarming van twee graden is dat waarschijnlijk niet meer mogelijk.