Amerikaanse staat Kentucky verbiedt abortus 

Kentucky is een van de vele staten in de Verenigde Staten die zijn wetten op abortus aanscherpt. De staat verbiedt het uitvoeren van een abortus nadat een vrouw zes weken in verwachting is. Een tweede wet verbiedt abortus ook voor vrouwen die zwanger zijn door verkrachting, incest of zwanger zijn van een foetus met een afwijking. Een federale rechter heeft het arrest tijdelijk geblokkeerd.  

Op donderdagnacht is er in Kentucky een wet goedgekeurd dat vrouwen na zes weken geen abortus meer mogen plegen. Hier kwam snel commentaar op aangezien vrouwen op deze korte periode eerder nog niet weten of ze al dan niet zwanger zijn. In België kan abortus tot twaalf weken na de bevruchting. Zelfs bij verkrachting, incest of een afwijking van de foetus hebben vrouwen sinds woensdagnacht in de Texaanse staat geen recht meer op een zwangerschapsafbreking na zes weken. Kentuckys enige abortus kliniek ontving zaterdag wel nog patiënten na de bekendmaking van het verbod.

De federale rechter, David Hale, die in 2014 nog is aangesteld door president Obama heeft de beide wetten tijdelijk geblokkeerd met veertien dagen. Totdat hij een hoorzitting kan houden over de grondwettelijkheid van de arresten. Ook de UCLA, the American Civil Liberties Union vecht de twee wetten meteen aan en kon de uitvoering ervan even pauzeren. Matt Bevin, de gouverneur van Kentucky tweette “Bring it“, naar beide partijen en heeft duidelijk geen schrik.

David Hale zegt dat ze een grote kans hebben om de wetten van Bevin tegen te houden door de uitspraak van 1992 van het Hooggerechtshof, waarin men zegt dat staten vrouwen niet mogen verbieden een abortus te ondergaan voordat de foetus levensvatbaar is, wat meestal rond de periode van 24 weken ligt.

UCLA

Het UCLA ziet het minder rooskleurig in, volgens hun is er een sluwe tactiek aan de gang waarbij het Bevin en andere pro life voorstanders hun uiteindelijke doel is om de wetten bij het hooggerechtshof te krijgen. Hier zal de conservatieve meerderheid met Brett Kavanaugh en Trump-aanhangers waarschijnlijk de wetten goedkeuren. Wat vrijspel geeft aan andere conservatieve staten om ook hun abortusklinieken te bannen.

Beleid Obama

Abortus is altijd al taboe geweest in de conservatieve VS maar met de komst van Obama kwam daar enigszins verandering in. Hij hief onder zijn legislatuur het verbod om geld te schenken aan organisaties die voor abortus zijn of abortus plegen, op. Hij vindt het recht op abortus belangrijk omdat het de gezondheid van vrouwen en de vrijheid om een kind te krijgen beschermt. Maar tegelijk verdedigt hij ook een breder principe, namelijk dat de overheid zich niet mag moeien in de intiemste familiekwesties.

Opvallend is dat de Verenigde Staten er toch als een van de vroegsten bij waren met het arrest van 1973. In België was abortus pas legaal in 1990. Aanvankelijk mochten staten zelf beslissen over het toestaan van abortus. Maar sinds 1973 schrijft de wet dat het overal legaal is totdat een kind levensvatbaar is buiten de baarmoeder. Staten mogen wel zelf beslissen wat de termijn is en wat de voorwaarden zijn.

Pro-life groepen

De republikeinse gouverneur van Kentucky, Matt Bevin, heeft als doel om van Kentucky de veiligste staat voor het ongeboren kind te maken. In 1978 telde Kentucky zeventien abortusklinieken. Vandaag rest er nog een in Louisville waar er elke dag een strijd is tussen de beide partijen. Vrouwen met oranje fluohesjes vormen een symbolische barrière voor de kliniek. Terwijl aan de overkant van de straat protestanten zijn van christelijke drukkingsgroepen die zwaaien met bloederige foto’s en “moordenaars” naar de dokters roepen.

Sinds 2006 is de abortuskliniek in Louisville het walhalla geworden voor pro-life groepen. In 2015 werden de protesten zo hevig dat er een zelfs bufferzone gecreëerd werd en zijn er chaperonnes gekomen die de patiënten veilig in de kliniek brengen. De kliniek vreest dat ze na jarenlange strijd waarschijnlijk hun deuren moeten sluiten en dat Kentucky dus de enige staat in Amerika wordt zonder abortuskliniek.

getty image

Conservatieve meerderheid

Door de conservatieve meerderheid in het hooggerechtshof lijken meer staten hun abortuswetten te herzien. De cantering is vooral te merken in het Zuidelijke deel van het land. In Ohio is er ook al een wet van kracht die abortus bant vanaf zes weken. Tennessee, Missouri, Georgia, Texas, Arkansas en Florida zijn andere staten waar de abortuswetten zijn aangescherpt. Mississippi is de volgende staat die ook een abortus vanaf zes weken probeert te bannen.

Trumps visie

President Trump steekt zijn anti-abortus ideologie niet onder stoelen of banken. Hij probeert een einde te maken aan de overheidsfinanciering van instellingen die abortus uitvoeren. Ook pleit hij voor het aanstellen van rechters die de wet van in 1973 willen afschaffen. Als de beslissing doorverwezen wordt naar het hooggerechtshof zou het wel eens kunnen dat abortus zo goed als volledig gebannen wordt uit de VS.

Meer
Lees meer...