Amerikaanse turnster die bronzen medaille na Olympische Spelen moest afgeven, stapt naar Hooggerechtshof

De saga rond de bronzen medaille op vloer bij de gymnastiek voor vrouwen op de meest recente Olympische Spelen is nog niet voorbij. De Amerikaanse Jordan Chiles, die die medaille bijna een week na de competitie moest inleveren door een administratieve fout, trekt namelijk naar het Hooggerechtshof in Zwitserland.

We zetten even de feiten nog eens op een rij van begin augustus tijdens de finale aan grond bij de vrouwen in de artistieke gymnastiek. De 23-jarige Amerikaanse Jordan Chiles kwam toen als laatste in actie. Zij kreeg toen van de jury een score van 13,666. Dat bracht haar op een vijfde plaats, ruim achter het ongenaakbare duo Rebeca Andrade (14,166) en Simone Biles (14,133), en nipt achter het Roemeense duo Ana Bărbosu en Sabrina Voinea (beiden 13,700).

Terwijl de 18-jarige Roemeense Bărbosu haar bronzen medaille begon te vieren, diende Cécile Canqueteau-Landi, coach van Chiles, een klacht in bij de jury. Zij meende namelijk dat de moeilijkheid van de oefening van haar gymnaste fout beoordeeld was. Na enig onderzoek werd die moeilijkheid inderdaad verhoogd van 5,8 naar 5,9. Zo ging de totale score van Jordan Chiles naar 13,766 en sprong ze naar de derde plaats. De Amerikaans mocht zo naast Andrade en Biles op het podium staan en kreeg de bronzen medaille.

Meerdere klachten

Enkele dagen na de feiten diende het Roemeens Olympisch Comité echter een klacht in bij het Court of Arbitration for Sport (CAS). Zij hadden namelijk ontdekt dat de klacht van de Amerikanen er kwam na één minuut en vier seconden. Aangezien de maximale tijd die er is voor zo’n klacht één minuut is, was hun klacht dus officieel te laat.

Het CAS ging mee in die redenering en verlaagde afgelopen weekend de score van Chiles opnieuw naar 13,666. Zij kreeg vervolgens de opdracht haar medaille af te geven zodat het IOC en de International Gymnastics Federation (FIG) die aan Bărbosu konden geven.

Hulp van Netflix?

USA Gymnastics ging daar echter niet mee akkoord omdat zij menen beeldmateriaal te hebben dat bewijst dat hun klacht wel op tijd was. Het CAS zou dat beeldenmateriaal echter nooit hebben willen inkijken. En juist om die reden trekt de entourage van Chiles nu naar het Hooggerechtshof in Zwitserland. Het is namelijk in dat land dat het CAS is gevestigd.

Bij deze nieuwe klacht aan het Hooggerechtshof kunnen Jordan Chiles en haar team rekenen op opvallende hulp. Het Amerikaanse gymnastiekteam werd bij de recente Olympische Spelen namelijk van dichtbij gevolgd door een cameraploeg van Netflix. Die waren toen bezig met de opnames voor het tweede deel van de docureeks Simone Biles Rising. Op beelden die daar toe gemaakt zijn, zou blijken dat de oorspronkelijk klacht van de coach van Chiles er kwam binnen de vastgelegde minuut.

Meer
Lees meer...