Amerikanen willen Marc Coucke tot de laatste cent uitkleden

Amerikanen willen Marc Coucke tot de laatste cent uitkleden

Perrigo, het Amerikaans bedrijf dat Omega Pharma overnam, eist maar liefst 1,9 miljard euro van Marc Coucke en het fonds Waterland. Volgens de Amerikanen hebben die op frauduleuze manier de financiën van het bedrijf mooier voorgesteld, zowel door kunstmatige omzet te creëren als door het sturen van de schuldenpositie.

Perrigo heeft de claim van 1,9 miljard ingediend bij een arbitragecommissie. Volgens De Standaard gaat het om een “lijvig en stevig onderbouwd document”. Verschillende topkantoren (Stibbe, Allen&Overy, Contrast Law) werken op het dossier.

De claim hangt “als een molensteen om de nek van Coucke“, die in theorie zijn volledige vermogen riskeert. Perrigo heeft maandenlang forensische speurders ingeschakeld die personeelsleden van Omega Pharma hebben ondervraagd en die gewiste mails van het werk maar ook gewiste privémails opnieuw hebben opgevist. Daar zitten soms “gênante berichten” tussen. De verschillende getuigenissen moeten de beschuldigingen van fraude hard maken.

2021

Voor Coucke, die sinds de verkoop van zijn groep al een hele reeks investeringen deed, waaronder eind vorig jaar de aankoop van voetbalclub Anderlecht, is er geen uitweg behalve wachten op de uitspraak.

Coucke diende zelf al een claim in tegen Perrigo, maar dat maakte allerminst indruk op de Amerikanen, die nu de grote middelen hebben ingezet om Coucke aan te pakken.

Wegens de omvang en het complexe karakter van het dossier zal het naar verwachting tot 2021 duren voor Coucke weet of Perrigo gelijk krijgt. Een beroep tegen een veroordeling is niet mogelijk omdat het om een arbitrageprocedure gaat, waarvan de uitspraak finaal en bindend is.

Gesponsorde artikelen