Asielzoekers die doodleuk in land van herkomst vakantie nemen: Francken betrapt er meer dan honderd

Asielzoekers die doodleuk in land van herkomst vakantie nemen: Francken betrapt er meer dan honderd

Asiel krijgen in België omdat je leven in gevaar is in je thuisland, maar dan wel op vakantie gaan in datzelfde land. Het is paradoxaal, en voor het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen reden genoeg om het statuut van asielzoeker in te trekken. En dat gebeurt nu massaal: al meer dan honderd fraudeurs, vooral Afghanen en Irakezen, zijn al betrapt.

Eens asielzoeker, knip je de fysieke band met je thuisland door. Dat moet wel: asiel krijg je omdat je niet langer kan leven in het land van herkomst, meestal omdat het regime in je thuisland achter je aan zit.

In die zin is vakantie nemen in datzelfde thuisland dat toch problematisch: als je leven in gevaar was, waarom ga je dan toch terug? Het is in elk geval tegen alle regels rond asiel. En dit voorjaar besliste staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) voortaan streng op te treden. Erkende asielzoekers die betrapt worden op reizen naar hun thuisland, kunnen hun status als vluchteling verliezen.

Om de controle groter te maken, sloot Francken een deal af met Nederland en Duitsland. Want de erkende vluchtelingen vertrekken vaak niet vanuit België, dat zou net iets te veel opvallen. Een akkoord met Frankrijk moet nog volgen.

De gevolgen van die deal zijn duidelijk: er zijn nu al meer dan 100 gevallen bekend van erkende asielzoekers die plots vakantie nemen in hun thuisland, voornamelijk Irak of Afghanistan. Die zijn bijna allemaal hun status van asielzoeker kwijt. Alleen diegenen die hier al vrouw en kinderen hebben, kunnen niet zomaar hun status verliezen.

Gesponsorde artikelen