Australië dreigt sociale media te bestraffen voor verspreiden van desinformatie

Australië heeft zijn plannen onthuld om sociale mediabedrijven financieel te bestraffen als ze onvoldoende actie ondernemen tegen de verspreiding van desinformatie. Boetes kunnen oplopen tot 5 procent van hun wereldwijde omzet. De nieuwe regelgeving richt zich op de bescherming van verkiezingen, volksgezondheid en veiligheid, terwijl bedrijven worden verplicht gedragscodes op te stellen om schadelijke onwaarheden te bestrijden.

De Australische regering kondigde deze week aan dat ze sociale mediaplatforms zoals Facebook, X (voorheen Twitter), en andere techreuzen hard wil aanpakken als het gaat om desinformatie. Bedrijven die er niet in slagen om adequaat te reageren op schadelijke onwaarheden, kunnen een boete van maar liefst 5 procent van hun wereldwijde omzet opgelegd krijgen.

Deze wetgeving is bedoeld om de verspreiding van desinformatie tegen te gaan die de integriteit van verkiezingen, de volksgezondheid of de veiligheid van de Australische samenleving ondermijnt. Daarnaast wil de wetgeving de verspreiding van inhoud die aanzet tot geweld of de samenleving polariseert, aanpakken.

Herzien wetsvoorstel na kritiek

Het wetsvoorstel heeft een aantal aanpassingen ondergaan na de eerste reacties van belanghebbenden. Oorspronkelijk waren er zorgen dat de Australian Communications and Media Authority (ACMA) te veel macht zou krijgen om te bepalen wat als desinformatie wordt beschouwd. Dit is in de herziene versie van het wetsvoorstel aangepakt.

Meta, het moederbedrijf van Facebook, heeft zijn zorgen geuit over mogelijke royaltyverplichtingen voor het gebruik van professionele nieuwscontent. X, sinds de overname door Elon Musk, heeft sinds kort zijn moderatie van inhoud aanzienlijk teruggeschroefd, wat leidt tot zorgen over de effectiviteit van de nieuwe wetgeving op dit platform.

Opinie verdeeld over ingrijpen

De publieke opinie over de voorgestelde wetgeving is verdeeld. Sommigen steunen de maatregelen van de overheid, omdat ze van mening zijn dat de impact van desinformatie op de Australische samenleving en democratie te groot is om te negeren. Anderen, waaronder oppositiepartijen, waarschuwen echter voor het risico van censuur en de onderdrukking van legitieme politieke overtuigingen.

Meer
Lees meer...