Australische hockeyer Matt Dawson amputeert deel van zijn vinger om te kunnen deelnemen aan Olympische Spelen

De Belgische hockeymannen treffen dinsdag in hun jacht op een nieuwe olympische titel Australië. Daar staat alvast één iemand op het veld die wel zeer gemotiveerd is. Matthew ‘Matt’ Dawson liet in de aanloop naar de Olympische Spelen namelijk een deel van zijn vinger amputeren omdat die gebroken was. Die breuk laten herstellen zou te lang geduurd hebben.

De Olympische Spelen zitten vol dramatische heldenverhalen, maar dat van Matt Dawson is wel heel bijzonder. De 30-jarige Australiër maakt al tien jaar deel uit van de Kookaburras, het hockeyteam van Australië. Met meer dan 200 interlands is hij een van de meest ervaren spelers van het team. Zo was hij ook al aanwezig op de Olympische Spelen in 2016 en 2021. In Tokyo won Dawson met de Kookaburras zilver, nadat de ploeg in de finale verloor van de Red Lions.

Breuk op training

Beide ploegen behoren ook in Parijs tot de favorieten voor het goud. Australië kon daarbij echter bijna niet rekenen op Matt Dawson. Twee weken geleden liep die namelijk op training een zeer pijnlijke breuk op aan de ringvinger van zijn rechterhand. Dawson nam meteen contact op met een plastische chirurg die hij nog kende van toen hij zes jaar geleden bijna zijn oog verloor door een hockeystick in zijn oog te krijgen.

Van die dokter vernam Dawson meteen het pijnlijke verdikt. De revalidatie na een hersteloperatie aan zijn vinger zou te lang duren, waardoor hij de Spelen zou moeten missen. Er was gelukkig nog een andere oplossing. Als Dawson een deel van zijn geraakte vinger liet amputeren, zou hij veel sneller herstellen en kon hij toch naar zijn derde Olympische Spelen gaan.

Vinger

“Ik had niet veel tijd om de beslissing te nemen. Nadat ik beslist had, belde ik mijn vrouw, en ze zei ‘Ik wil niet dat je een overhaaste beslissing neemt’, maar ik had alle informatie die ik nodig had om de beslissing te nemen, niet voor Parijs, maar voor het leven erna”, zei Dawson daarover op de website van Parijs 2024.

“Er zijn genoeg andere problemen in de wereld. Veel mensen hebben zaken in hun leven die groter zijn dan het verliezen van een vinger. Dus ik ben erg blij dat het maar een klein stukje van mijn vinger is”, besloot hij.

Dinsdag tegen de Red Lions

Voorlopig lijkt de keuze van Matt Dawson alvast goed uit te draaien. Met Australië won hij al twee poulewedstrijden, tegen Argentinië en Ierland. Op dinsdag 30 juli om 19.45 uur spelen de Kookaburras tegen de Red Lions, die ook al twee wedstrijden wonnen.

Meer
Lees meer...