“Bart De Pauw is nog maar het begin en het gaat over mensen aan de top … maar de potjes worden toegedekt”

“Bart De Pauw is nog maar het begin en het gaat over mensen aan de top … maar de potjes worden toegedekt”

Krijgen we binnenkort nog onthullingen over daders van seksueel overschrijdend gedrag? Het zou zomaar eens kunnen want volgens Groen-parlementslid Bart Caron zijn er in de sector nog veel gevallen. Dat zei hij vandaag in de parlementscommissie daarover. “Maar er worden veel dingen onderdrukt”, zei hij.

“Ik ben tamelijk goed thuis in de sector en wat ik daar hoor, stelt mij niet meteen gerust”, haalde Bart Caron onverwacht zwaar uit in de parlementscommissie over seksueel overschrijdend gedrag. Het parlementslid van Groen is cultuurexpert binnen zijn partij en was zelfs jarenlang actief in de sector.

“Maar ik heb de indruk dat het deksel stevig op de pot gedrukt wordt en dat er veel dingen onderdrukt worden”, gaat hij verder.

“Van aanrakingen tot verkrachtingen”

Bart De Pauw is slechts het topje van de ijsberg. Ik ben door verschillende slachtoffers aangesproken. Zij willen anoniem blijven, uit angst voor daders die ook leidinggevende zijn. Die verhalen gaan over alle soorten van grensoverschrijdend gedrag, van aanrakingen tot verkrachtingen”, legt Caron uit bij VTM.

Namen noemt hij niet, maar volgens Bart Caron gaat het over belangrijke mensen in de sector: “het zijn geen kleine namen die de ronde doen. Het gaat over mensen aan de top.”

Anonieme enquête

Begin volgend jaar zal iedereen in de cultuur- en mediasector een grote, anonieme enquête over seksueel overschrijdend gedrag voorgelegd krijgen. Die komt er op vraag van Vlaams minister van Jeugd, Cultuur en Media Sven Gatz (Open Vld). Zo wil het Vlaams Parlement beter zicht krijgen op de problematiek.

Gesponsorde artikelen