Bart De Wever aan zet: formateur werkt tijdens vakantie door aan teksten over hervormingen

De komende week zullen de federale onderhandelaars zich nog buigen over enkele minder complexe onderwerpen. Daarna staat er een week vakantie gepland, maar voor formateur Bart De Wever (N-VA) betekent dat geen rust. Hij zal zijn teksten over diverse hervormingen bijwerken.

Deze week stonden voor het eerst de moeilijkere thema’s rond hervormingen centraal. Besprekingen gingen onder meer over fiscale hervormingen, pensioenaanpassingen en veranderingen in de arbeidsmarkt. Op dinsdag werd echter duidelijk dat de door De Wever gepresenteerde ‘supernota’ nog te veel N-VA-invloeden bevatte om door alle partijen geaccepteerd te worden.

Kritiek van andere partijen

Cd&v noemde de voorstellen “onevenwichtig” en ook Vooruit uitte twijfels, mede na kritische opmerkingen van Miranda Ulens, voorzitter van de socialistische vakbond. Zij benadrukte het belang van een regering met sociale accenten, waarbij ze Vooruit als de geschikte partij daarvoor aanwees.

Een belangrijk discussiepunt blijft de loonnormwet en de mogelijke invoering van een effectentaks. Ook de door De Wever gewenste pensioenhervorming stuit op weerstand. Opvallend is de relatief stille houding van de MR. In tegenstelling tot het verleden, toen voorzitter Georges-Louis Bouchez zich regelmatig kritisch uitliet over de Vivaldi-regering, lijkt de MR nu op een lijn te zitten met de N-VA. Dit creëert een duidelijke links-rechts-tegenstelling, met cd&v en Les Engagés die zich in het politieke midden bevinden.

“Bart De Wever getuigt van een goede wil om te luisteren naar de boodschappen en om de workflow aan te passen. En om zich te richten naar evenwichtigere teksten. We zullen zien.”
Een onderhandelaar in De Standaard.

De komende week: werk aan de winkel

De Wever krijgt nog wat huiswerk. Tot donderdagavond hebben de verschillende partijen de tijd om feedback te geven op de huidige voorstellen. Hoewel er geen diepgaande onderhandelingen meer worden verwacht over de supernota, blijft er werk te doen, onder andere voor het opstellen van een budgettair kader. De onderhandelaars zullen zich voor nu concentreren op het afronden van de besprekingen over de minder omstreden onderwerpen, zoals mobiliteit.

Na de vakantieperiode zullen de onderhandelingen over de hervormingen worden hervat. Dan zal De Wever ook concrete cijfers presenteren. Terwijl de meeste onderhandelaars even op adem komen, blijft het voor de formateur en zijn team doorwerken.

Meer
Lees meer...