Bart De Wever krijgt toestemming van partijraad en gaat voor vijfde termijn als partijvoorzitter N-VA

Bart De Wever krijgt toestemming van partijraad en gaat voor vijfde termijn als partijvoorzitter N-VA

Bart De Wever wil tot 2019 aanblijven als voorzitter van de N-VA. Hij kreeg daarvoor de steun en toestemming van de partijraad. Het zou de vijfde termijn voor De Wever, die al voorzitter is sinds 2004. Nu een nieuwe voorzitter kiezen, zou hem volgens de partij meteen voor een dubbele test zetten.

Omdat het interne reglement van de N-VA zegt dat een partijvoorzitter na twee opeenvolgende termijnen niet opnieuw kandidaat mag zijn, had Bart De Wever toestemming nodig van de partijraad. Voor die goedkeuring was een tweederdemeerderheid nodig en die werd gehaald.

“Onze partij is in blakende gezondheid, we zijn de grote volkspartij. Met Jan Jambon en Theo Francken hebben we de twee populairste politici van Vlaanderen in huis. Ze zijn het gezicht van een ander veiligheids- en migratiebeleid. Als we nu een opvolger kiezen, dan staat hij of zij meteen voor een dubbele test. En eerlijk: het kriebelt nog te veel om zelf het verhaal voor de verkiezingen van 2018 en 2019 uit te dragen”, legt De Wever de keuze uit in een persbericht.

Al sinds 2004

Daarmee lijkt er dus nog niet direct een einde te komen aan het partijvoorzitterschap van De Wever dat al bezig is sinds 2004. Verschillende andere partijleden zijn de voorbije jaren naar voor geschoven als opvolger, maar kwamen om diverse redenen niet op. Recent nog zou staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken bedankt hebben voor de functie.

Andere kandidaten hebben nog tot 13 oktober de tijd om zich te melden. Daarna kunnen de leden stemmen tussen 6 en 13 november. De uitslag van de eerste stemronde is bekend op 18 november.

Gesponsorde artikelen