Bart Tommelein en John Crombez botsen over verkeersbeleid in Oostende

De spanningen lopen op in Oostende, waar burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) en uitdager John Crombez (Vooruit) lijnrecht tegenover elkaar staan in de aanloop naar de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Het verkeersbeleid, en specifiek de invoering van de zone 30, vormt een symbolisch strijdpunt tussen de twee politici.

John Crombez heeft al herhaaldelijk zijn ongenoegen geuit over de wijdverspreide invoering van de zone 30 in Oostende. In een recent interview in de VTM-nieuwsstudio herhaalde hij zijn pleidooi om op bepaalde wegen de snelheid opnieuw te verhogen naar 50 km/u. “De Oostendenaar is niet tegen zones 30 in de buurt van scholen of woonwijken”, Crombez, “maar dit stadsbestuur heeft zonder overleg overal zones 30 ingevoerd en flitspalen geplaatst, louter om zoveel mogelijk boetes binnen te halen.”

Burgemeester Bart Tommelein reageerde fel op de kritiek van Crombez en benadrukte dat de beslissing om zones 30 in te voeren een bewuste keuze voor verkeersveiligheid was. “Je kan niet een beetje zwanger zijn”, verklaarde Tommelein. “We hebben sluipwegen ook tot zone 30 gemaakt en bewaken dat met camera’s. We gaan dit beleid niet terugdraaien.”

Discussie over netheid in de stad

Niet alleen het verkeersbeleid leidt tot verhitte debatten tussen de twee kopstukken. Ook de netheid in Oostende is een onderwerp van discussie. Crombez haalde beelden aan van afval op het strand en bekritiseerde het stadsbestuur: “Je kan niet deze beelden zien en dan beweren dat we kampioen zijn in het uitdelen van boetes voor peuken op straat.”

Tommelein sloeg terug met scherpe woorden: “Meneer Crombez, u bent de mensen bang aan het maken. U schildert Oostende af alsof het een hell hole is. Dat soort retoriek verwacht je van een extremistische partij, niet van een sociaal-democraat.”

Verkiezingsstrijd in volle gang

Het debat tussen Tommelein en Crombez toont de duidelijke politieke breuklijn in Oostende. Momenteel wordt de stad bestuurd door een coalitie van Open Vld, N-VA, cd&v en Groen. Crombez hoopt echter op een herovering van de macht, nadat de SP.A in 2018, onder leiding van Johan Vande Lanotte, de verkiezingen weliswaar won, maar niet in het bestuur belandde.

Tommelein trekt opnieuw naar de kiezer met de lijst ‘Trots op Oostende’, een samenwerking tussen Open Vld, Groen en cd&v, en hoopt daarmee het initiatief te behouden voor de vorming van een nieuwe coalitie.

Meer
Lees meer...