Is Club Brugge 510 miljoen euro waard, of bijna dubbel zoveel als het Nederlandse Ajax? Volgens Berenberg, een van de banken die de West-Vlaamse club naar de beurs begeleidt, is dat geen onrealistische inschatting. Kenners plaatsen toch vraagtekens bij die waardering, vooral gezien de vele onzekerheden in het dossier.
Berenberg plakt een waardering ergens tussen 460 en 560 miljoen euro op Club Brugge, zo is in brede kringen bekend. Het gaat om een berekening op basis van de verwachte kasstromen in de komende jaren, een DCF-analyse (‘discounted cashflows) in het jargon. Als we het midden van die vork nemen, kom je uit op 510 miljoen euro.
Gerekend met 15 procent ‘IPO-discount’, de korting die vaak gegeven wordt om grote beleggers warm te maken voor een beursgang, komt de waardering uit op 433 miljoen euro. Ter vergelijking: Ajax is rond 290 miljoen euro waard op de beurs. Club Brugge zou dus zowat de helft meer tot bijna het dubbele waard zijn, volgens bovenstaande berekeningen.
Er zijn evenwel minstens vijf onzekerheden die de hoge waardering onder druk kunnen zetten.
1. Komt het nieuwe stadion er?
Club Brugge is van plan te verhuizen naar een nieuw voetbalstadion, gelegen naast het bestaande Jan Breydelstadion. Voor de opening wordt gemikt op het seizoen 2023-2024. De West-Vlaamse club heeft naar eigen zeggen “een solide, zeer zichtbare inkomstenbasis, met een aanzienlijk opwaarts potentieel door de ontwikkeling van een nieuw stadion”. De extra inkomsten die de nieuwe voetbaltempel met 40.000 zitplaatsen zou genereren, komen er dus bovenop.
Toch zien verscheidene analisten het nieuwe stadion, met mogelijk een verdubbeling van inkomsten op wedstrijddagen als resultaat, als cruciaal voor Club Brugge om de vergelijking met clubs als pakweg Ajax te doorstaan. Gezien de procedureslagen van de voorbije vijftien jaar, calculeren kandidaat-beleggers dan ook best de risico’s op juridisch verzet van bijvoorbeeld buurtbewoners goed in, zo gaat hun redenering verder.
Kenners wijzen daarbij niet alleen naar de recente geschiedenis van Club, maar ook naar de lijdensweg van het op de beurs kwakkelende AS Roma. In maart 2014 presenteerde de toenmalige hoofdaandeelhouder van de Romeinse club de plannen voor een nieuw stadion, dat vanaf het seizoen 2016-2017 zeker in gebruik genomen ging worden. Vandaag speelt AS Roma echter nog altijd in het legendarische, maar bouwvallige Stadio Olimpico. De nieuwe hoofdaandeelhouder Dan Friedkin bevestigde eerder deze maand dat het stadionplan uit 2014 wellicht helemaal geschrapt wordt.
2. Zijn de inkomsten uit transfers terugkerend?
Blauwzwart maakte de voorbije jaren niet alleen op het terrein indruk, maar ook ernaast met zijn winstgevende transferbeleid. Een discussiepunt is of zulke transferwinsten als eenmalige inkomsten gezien moeten worden, of als jaarlijks terugkerende. Dat scheelt een slok op de borrel in de waarderingsmodellen.
“Nu gooit Club Brugge de jaarlijkse terugkerende en de eenmalige bedrijfswinsten op één hoopje, terwijl dat aparte rivieren zijn met aparte waarde. Om transferwinsten terugkerend te maken, zou je een talentenschool moeten hebben”, zegt een waarnemer.
Club Brugge zelf zegt te rekenen op zijn technologische know-how. “Dankzij onze geavanceerde, datagestuurde en risicobeperkende scouting- en eigen ontwikkelingsstrategie kan Club Brugge op unieke wijze inspelen op kansen op de transfermarkt door – lokaal en internationaal – talenten te identificeren en hen voor te bereiden op carrières in grotere competities.”
Wat voorafging:
- Officieel: Club Brugge trekt naar de beurs van Brussel
- Straks miljoenen cashen: Verhaeghe en Mannaert doen gouden deal bij beursgang Club Brugge
- Verhaeghe betaalde 600.000 euro netto voor Club Brugge: de raid op blauwzwart in 10-stappen
3. Blijft Club Brugge vaste klant van Champions League?
Club Brugge wijst erop dat het in 4 van de afgelopen 5 seizoenen in de groepsfase van de Champions League gespeeld heeft. Dat is het Europese voetbaltoneel waar veruit het meeste geld te verdienen valt. Het is uiteraard mogelijk dat die topreeks ook in de komende jaren verder gaat, maar dat is om twee redenen allerminst een certitude.
- Vooreerst kunnen oude rivalen als Sporting Anderlecht of ‘nieuwe’ challengers als FC Antwerp de komende jaren een poging doen om de hegemonie van Club te doorbreken en het rechtstreekse ticket voor de Champions League te ontfutselen.
- Maar vooral: vanaf volgend seizoen komt de Europese coëfficiënt van de Belgische clubs zwaar onder druk te staan, omdat het topseizoen 2016-2017 uit de vijfjarige berekening valt. Het is heel goed mogelijk dat de Belgische landskampioen van 2023 niet meer rechtstreeks geplaatst is voor de CL-groepsfase.
4. Wat zijn gevolgen van een Europese Super League?
En ook de Champions League zelf komt mogelijk op losse schroeven te staan. Er circuleren al enkele jaren geruchten over de lancering van een Europese supercompetitie waar alleen de megaclubs uit de vier grootste competities (Engeland, Spanje, Duitsland en Italië) plus het schatrijke PSG aan zouden deelnemen.
Als die ‘afscheuring’ er komt, wordt de voor Club Brugge zo lucratieve Champions League zwaar gedegradeerd. Vandaag hebben middelgrote clubs die zich kunnen kwalificeren voor de groepsfase sowieso uitzicht op een of meerdere topaffiches. In de constellatie met een Super League is dat niet meer het geval.
Voor de beursnotering kan dat tot gevolg hebben dat grote internationale beleggers Club Brugge helemaal links laten liggen en de voorkeur geven aan grotere beursgenoteerde namen, zoals Manchester United, Juventus Turijn of Borussia Dortmund.
5. Wat is de verdere fall-out van corona?
In tegenstelling tot Club Brugge bij de aankondiging van de beursgang, vermeldde AS Roma de corona-pandemie expliciet in zijn recentste financiële rapport als een risico dat kan meespelen in de nabije toekomst. Ook andere Europese clubs houden rekening met bijkomende zwarte sneeuw als gevolg van de epidemie.
“Negatieve ontwikkelingen in de Covid 19-pandemie kunnen opnieuw leiden tot de onderbreking of schrapping van competities, wat tot een negatieve impact kan leiden op de inkomsten uit tv-rechten, sponsordeals, ticketinkomsten en andere commerciële inkomsten”, waarschuwt AS Roma over de eigen clubfinanciën.