België krijgt voorlopig 31 miljoen euro Europees relancegeld niet

België mist voorlopig 31 miljoen euro aan Europees relancegeld omdat ons land niet genoeg voortgang boekt met de pensioenhervorming, zo heeft de Europese Commissie besloten.

Staatssecretaris voor Relance, Thomas Dermine (PS), vroeg in september een eerste schijf van 974 miljoen euro relancegeld aan. Hiervan ontvangt België 31 miljoen euro voorlopig niet.

Voorwaarden

België krijgt in totaal 4,5 miljard euro aan relancegeld van de Europese Commissie, uitbetaald in verschillende schijven. Om dit geld te ontvangen, moet België voldoen aan voorwaarden zoals een degelijke pensioenhervorming, vergroening van het wagenpark, uitrol van het 5G-netwerk en verplichte opleidingen voor werknemers.

De pensioenhervorming die de Belgische regering doorvoerde, voorzag in de verhoging van de minimumpensioenen. Hiervoor is een effectieve tewerkstelling nodig. Daarnaast werd er een pensioenbonus ingevoerd voor werknemers die langer blijven werken. Echter, deze maatregelen verbeteren de financiële situatie van België niet. Sterker nog, volgens de Nationale Bank zouden deze plannen het bbp tegen 2070 met 0,1 procent verslechteren.

Wat nu?

België heeft nu een maand om te reageren op de beslissing van de Europese Commissie. Als de Commissie bij zijn beslissing blijft, heeft de Belgische regering nog een half jaar de tijd om de nodige wijzigingen door te voeren om alsnog de 31 miljoen euro te ontvangen.

De Europese Commissie heeft België gewaarschuwd om sneller te hervormen en investeren om al het relancegeld binnen te halen. Tegen augustus 2026 moeten alle projecten afgerond zijn. Staatssecretaris Dermine zal op 19 juli het dossier voor een tweede schijf van 1 miljard euro indienen. Volgens Dermine is 87 procent van de projecten al klaar of in uitvoering.

De discussie over het relancegeld benadrukt de sterke Europese invloed op Belgische regeringsvormingen. De Europese Commissie heeft België een saneringstraject van 27 miljard euro opgelegd. België moet hervormen om de begrotingsinspanningen in zeven in plaats van vier jaar te voltooien. Bovendien kan België zich eigenlijk niet veroorloven om de Europese miljarden mis te lopen.

Meer
Lees meer...