België opnieuw dichter bij invoering van puntenrijbewijs

Het idee van een puntenrijbewijs, een systeem dat al decennialang in de lucht hangt, lijkt opnieuw in de politieke schijnwerpers te staan. Formateur Bart De Wever (N-VA) wil – volgens AutoWeek – nu werk maken van de invoering van het systeem. Dit zou volgens experts in het eerste jaar al meer dan honderd verkeersdoden kunnen vermijden, zonder dat de meerderheid van de bestuurders daar hinder van ondervindt.

Het puntenrijbewijs is een systeem waarbij bestuurders strafpunten krijgen voor verkeersovertredingen. Het doel is vooral om recidivisten harder aan te pakken. Wie herhaaldelijk verkeersovertredingen begaat, riskeert zijn rijbewijs tijdelijk te verliezen. In België wordt de grens getrokken op 12 punten. Zodra een bestuurder dat aantal bereikt, verliest hij voor drie maanden zijn rijbewijs. Een herstelprocedure met bijscholing biedt daarna de kans om het rijbewijs terug te krijgen. Bij nieuwe overtredingen na de herinvoering volgt een nog langere periode van rijverbod.

Dit systeem wijkt af van dat in onze buurlanden. In België worden overtredingen opgeteld en krijgen bestuurders negatieve punten. In andere landen werken ze vaak met een positief puntensysteem waarbij bestuurders beginnen met een bepaald aantal punten en die verliezen bij overtredingen.

Strengere regels voor hardleerse chauffeurs

Ook andere politieke partijen blijven nadenken over de modaliteiten van het puntenrijbewijs. Zo willen Kamerleden Tine Gielis en Nawal Farih van cd&v strengere regels invoeren voor hardleerse chauffeurs. Ze pleiten voor een extra boete van zes punten voor bestuurders die herhaaldelijk zware overtredingen begaan, zoals dronken rijden. Daarnaast stellen ze voor om een alcoholslot te verplichten voor bestuurders die herhaaldelijk betrapt worden op rijden onder invloed.

Politieke steun en tegenstand

De steun voor het puntenrijbewijs groeit in het parlement. Nederlandstalige partijen zoals N-VA, cd&v en Vooruit zijn voorstander, net als Les Engagés en de groene partijen Groen en Ecolo. De Franstalige MR blijft echter fel gekant. Ook Open Vld ziet weinig heil in het systeem. Volgens Gwendolyn Rutten (Open Vld) zou het puntenrijbewijs “veel administratie en gedoe” met zich meebrengen en zou het een “illusie van controle” creëren.

Meer
Lees meer...