“België heeft binnen 12 jaar een moslimmeerderheid”: Islam-partij kopstuk ziet z’n toekomstige winst al (maar vergist zich)

“België heeft binnen 12 jaar een moslimmeerderheid”: Islam-partij kopstuk ziet z’n toekomstige winst al (maar vergist zich)

In een opvallend stukje televisie kreeg Redouane Ahrouch bij ‘De Afspraak’ de kans om z’n extreme ideeën toe te lichten. Hij weigerde onder meer staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) aan te kijken tijdens het tv-debat, en deed heftige statements. Hij ziet de overwinning vooral demografisch binnen handbereik: “Binnen 12 jaar is er een moslimmeerderheid in België”.

Redouane Ahrouch straalt van zelfvertrouwen. Want hij ruikt bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen de overwinning al, voor z’n partij Islam. Ahrouch gaat zeker opkomen in Antwerpen en Gent met lijsten, zo pakte hij uit. En hij gaat er van uit dat hij daar dan zeker zetels haalt. “Voorlopig zijn het vooral Marokkanen en Turken die op de lijst zullen staan, ook vrouwen. Wie weet starten we binnenkort ook in Mechelen of andere Vlaamse steden”, zo kondigde hij in De Afspraak aan. “Vandaag hebben we behalve in Brussel ook twaalf afdelingen in Wallonië. We groeien dus sterk.”

Sharia

En daarbij rekent Ahrouch op de demografie. “België zal over twaalf jaar een moslimmeerderheid hebben. Je hebt dan twee opties: extremisten of democraten als wij aan de macht”, zo stelde Ahrouch dreigend. Met andere woorden: we nemen de boel hier op korte termijn over.

En hoewel hij zichzelf ziet als ‘democraat’, wil hij wel de sharia invoeren in België. Op Twitter was er felle kritiek op de keuze om de man een platform te geven in een televisiedebat. Want in dat debat weigerde hij om de staatssecretaris voor Gelijke Kansen, Zuhal Demir (N-VA), rechtstreeks aan te kijken. Presentator Bart Schols pakte hem daarover aan, en bleef doorvragen tot hij een antwoord kreeg dat nergens op sloeg. “Ik zal mijn ogen niet op deze persoon te fixeren. Maar ik luister naar haar, ik ben beleefd. Ik luister en analyseer.”

Nooit meerderheid in België

Het is duidelijk dat Ahrouch z’n ideeën als zouden moslims een meerderheid gaan vormen in België niet baseert op feit. De invloedrijke Amerikaanse denktank Pew Research Center deed daar in 2017 een uitgebreide studie over voor heel West-Europa. Ze maakten daarbij drie scenario’s: een met een totale migratiestop, een met een kleine instroom en eentje met een grote extra instroom. In geen enkel geval komt er tegen 2050 een moslimmeerderheid.

Bij een volledige migratiestop, dus ook geen migratie via huwelijken bijvoorbeeld, blijft het aantal moslims in Europa hangen op 36 miljoen of 7 procent. Voor België zouden er dan 11 procent zijn, of 1.250.000 moslims. Op dit moment staat dat cijfer op 7,6 procent. Erg realistisch is dit scenario dus niet: een totale migratiestop ligt moeilijk.

Bij een gemiddelde migratie kom je op bijna 58 miljoen moslims in Europa of 11 procent van de bevolking. In België eindigden we dan 15 procent moslims. En bij het meest extreme scenario, massale migratie zoals tussen 2014 en 2016 bij de crisis met de Syrische vluchtelingen, eindigen we in 2050 in Europa met 75,5 miljoen moslims of 14 procent van het totale bevolkingsaantal. In België zit je dan op 18 procent van de bevolking.

PE
PEW research center

Gesponsorde artikelen