België staat afgetekend op nummer één, als het op belastingen op arbeid aankomt, in het nieuwste rapport van de OESO. Dat is al jaren zo, of er nu een linkse of rechtse regering is: die eerste plek houdt België hardnekkig vast.
Elk jaar komt de OESO, de economische denktank van 35 geïndustrialiseerde landen, uit met een rapport dat de lasten op arbeid vergelijkt. En elk jaar staat België hardnekkig bovenaan de lijst. De zogenaamde belastingdruk blijft gigantisch hier.
In de categorie van singles, een steeds groter wordende groep, is die belastingdruk zelfs het hoogst in de wereld, en zijn we letterlijk wereldkampioen. Die druk bedraagt een ongelofelijke 53,7 procent: op 100 euro die je als single verdient in België als werknemer, houdt je na het betalen van de sociale bijdrage en belastingen welgeteld 46,3 euro over. Een Duitser houdt 50 euro over, zij betalen na de Belgen het meest. Ook de Fransen en Italianen betalen veel, zij houden 52 euro over. Britten en Amerikanen houden 69 euro over. Zwitsers zitten zelfs maar aan 22 euro belastingen en sociale lasten en houden dus 78 euro netto over.
Rechts of links: belastingen blijven hoogst in de wereld
Een spectaculair verschil door de regering Michel, die door velen als ‘zeer rechts’ wordt gezien, is er helemaal niet. De belastingdruk daalde met amper 0,24 procent. De taxshift gaf bijvoorbeeld voor singles een verbetering van 1,9 procent ten opzichte van 2014. Maar dat is geen grote impact: België blijft nog steeds nummer één.
En eigenlijk zijn niet alleen singles zeer zwaar belast. Ook een gezin met twee kinderen en één inkomen betaalt bijzonder veel: in die ranking neemt België de vierde plaats in. En een gezin met twee inkomens staat alweer gezellig op de eerste plek.
De regering zelf ziet het rooskleurig in: minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) herhaalt vooral dat de tendens dalend is. Alleen is de vraag of iemand de schamele percentages in dalingen zal voelen op z’n bankrekening.
Nieuwe OESO-cijfers over belastingdruk op arbeid: België blijft los aan kop… No surprises there then… pic.twitter.com/xWlc1tANeh
— Bart Van Craeynest (@Bvancraeynest) April 26, 2018