Belgische Ferrero-fabriek moet de deuren sluiten na salmonella-incident

Het federaal voedselagentschap (FAVV) heeft beslist dat de Ferrero-fabriek in ons land tijdelijk de deuren moet sluiten. Daarnaast moeten alle Kinder-producten die afkomstig zijn van de fabriek in Aarlen uit de rekken worden gehaald.

De afgelopen dagen was er heel wat ophef over de Ferrero-fabriek in Aarlen. Verschillende consumenten in de Europese Unie, waaronder in ons land, Frankrijk en Ierland, hebben salmonella opgelopen na het eten van één van de producten die afkomstig waren van de Belgische fabriek.

Het FAVV heeft intussen een onderzoek gestart naar het salmonella-incident. Het agentschap heeft nu beslist om de toelating van de Ferrero-fabriek in Aarlen in te trekken. Tegelijk moet Ferrero alle producten van het gamma Kinder terugroepen. Het gaat hier specifiek over de producten die de Belgische fabriek sinds 15 december heeft geproduceerd. “Dit is de enige en juiste beslissing om de voedselveiligheid te garanderen”, klinkt het bij de chocoladeproducent.

Salmonellabesmetting in december

Het FAVV zal de heropening van de fabriek pas toelaten indien Ferrero de nodige garanties kan bieden dat het de regels en voorschriften voor voedselveiligheid naleeft. Het agentschap treedt zo streng op omdat Ferrero informatie heeft achtergehouden. Zo kwam donderdag aan het licht dat de producent al sinds december op de hoogte was van salmonella in de producten.

Bedrijven in ons land zijn verplicht het agentschap op de hoogte te brengen bij problemen in het productieproces. “Maar als Ferrero van mening is dat het intern werd opgelost, en dat er geen producten naar buiten gingen, dan moeten ze die besmetting in principe niet melden. We zijn nu aan het onderzoeken of Ferrero de risico’s juist heeft ingeschat”, liet Hélène Bonte van het FAVV donderdag aan VRT NWS weten.

Het FAVV heeft nu naar eigen zeggen geen garantie dat de producten die het bedrijf nu en de voorbije maanden produceerde, veilig zijn. “Daarom kunnen we niet anders dan alle producten terugroepen en mensen vragen ze niet op te eten”, klinkt het.

Het bedrijf erkent in een reactie aan Belga dat het in de fout is gegaan. Volgens Ferrero hebben interne tekortkomingen ertoe geleid dat de informatie te laat werd gedeeld. Het bedrijf zegt de zaak “diep te betreuren” en verontschuldigt zich bij alle klanten en partners.

Impact wereldwijd voelbaar

“Ik ben tevreden over het werk dat het FAVV de afgelopen dagen heeft verricht. In het licht van de situatie is besloten de toelating van de Ferrero-fabriek in Aarlen in te trekken, om duidelijkheid te scheppen. Een dergelijk besluit wordt nooit lichtvaardig genomen, maar de huidige omstandigheden maken het noodzakelijk. De voedselveiligheid van onze burgers mag nooit worden verwaarloosd”, laat David Clarinval (MR), minister van Landbouw, weten.

De beslissing om de fabriek te sluiten, zullen consumenten wereldwijd voelen. De fabriek in Aarlen produceert per dag bijna 18 miljoen Kinder Schoko-Bons en 2 miljoen Kinder Surprise-eieren. 98 procent van de producten afkomstig uit ons land gaat naar het buitenland. Zelfs in de VS en in Australië werden er al producten van bij de consumenten teruggeroepen.

Volgens Ferrero is de fabriek goed voor ongeveer 7 procent van wereldwijde jaarproductie. “Lokale oplossingen zullen worden geïmplementeerd om consumenten te helpen met de terugroeping”, aldus het bedrijf.

(lb)

Meer
door Redactie
Lees meer...