Belgische techsector verdrongen onder immense schuldenberg van 10 miljard euro

2.100 bedrijven zullen het hoofd moeten buigen over exploderende energieprijzen en een aankomende loonindexering die de sector nu al ruim zo’n 10 miljard euro zal kosten.

10 miljard euro, dat is de schatting van aankomende kosten die de Belgische technologiesector – met 323.000 mensen in tewerkstelling – dit jaar en het volgende zal moeten ophoesten. Dat blijkt uit cijfers van Agoria, een werkgeversorganisatie voor technologiebedrijven, naar aanleiding van de Europese energiecrisis.

Volgens de berekeningen zullen bedrijven gezamenlijk zo’n 4,2 miljard euro extra moeten opleggen (3,2 miljard voor elektriciteit, 1 miljard voor gas). De loonindexering, die in januari moet gebeuren, wordt geraamd op 5,8 miljard euro.

Donkere wolken

Terwijl de megasector aan het begin van dit jaar nog positief ingesteld was, is dat nu compleet het omgekeerde verhaal. In februari werd de algemene groei nog op zo’n 4 procent en 7.000 jobs geschat. De geopolitieke crisis gooide echter roet in het eten: vandaag is die inschatting gehalveerd (2 procent en 3.2000 jobs).

Ondanks de daling is er nog altijd sprake van een algemene stijging, maar dat zou volgend jaar niet het geval zijn. Agoria voorspelt daarbij een netto-banenverlies van 2.000 jobs. Een domper voor de sector die een plan naar voren bracht om tegen 2030 een extra 40.000 personen aan te werven.

Vijf voor twaalf

“Er zijn drie ankerpunten te behouden als we willen dat onze sector in België blijft”, zegt Bart Steukers, CEO van Agoria, aan L’Echo:

  • Werken aan een competitieve omgeving met competitieve infrastructuren (5G)
  • Voldoende talent aanwerven
  • Onderzoek en ontwikkeling dichtbij bedrijven

Een voor een staan ze vandaag onder druk, maar vooral dat laatste is van uiterst belang volgens Steukers: “België is bijna de kampioen van onderzoek en ontwikkeling, en het is absoluut noodzakelijk om dit te behouden”, klinkt het.

Tot slot houdt hij bij de overheid een pleidooi voor het volgende:

  • Houd de wet op het huidige concurrentievermogen
  • Energieprijzen moeten dalen
  • Een “intelligente” aanpassing van de indexatie
  • Belastingen op onderzoek en ontwikkeling handhaven
  • Geen extra zakelijke kosten

(ns)

Meer
door Redactie
Lees meer...