Bèrelør: Aantwaarpse hardrock over broekroest, frituurdrinkers en kroegatleten

In De neus van Pinokkio op Eén zagen we gisteren een opmerkelijke verschijning. Bij drie muziekgroepen waarvan de kandidaten moesten raden welke echt is, dook de Antwerpse hardrockband Bèrelør op, een zootje ongeregeld dat een nummer bracht met de veelzeggende titel Broekroest. 

Een kijkje op de site van de band leert dat je de groepsnaam uitspreekt als ‘beireleur’, wat ‘straalbezopen’ betekent in de negorij waar de groep zo’n 14 jaar geleden werd opgericht door (ex-)leden van metalbands als Axamenta, Keltgar en ABfC. “Toen wij begonnen was de Clement Peerens Explosition al even gestopt”, zegt bassist Johnny Fash aan newsmonkey over de reden om in het Aantwaarps te gaan zingen. “Intussen zijn die eikels wel terug begonnen”, pikt zanger Constant Jacques in. Bèrelør wilde de leegte die CPeX liet alleszins opvullen, maar dan op een eigen manier en iets harder. “En natuurlijk zijn we de Clement Peerens Explosition al lang overstegen,” weet Constant.

De band heeft twee cd’s uit (Goei Boter en Grove Snee) met nummers als De Kroegatleet, Natten Hond en De Frituurdrinker. Waar haalt Bèrelør inspiratie voor nummers als het op tv gespeelde Broekroest, met het meezingrefrein ‘Katoen? Ja! Roest da? Neeje! Dan hemmik in mijn broek gescheten’? Constant noemt zijn “groot idool, meneer Artois”, terwijl Johnny zegt dat de inspiratie vooral komt van de eigen café-ervaringen. “En ze zijn minstens een half procent gebaseerd op waargebeurde feiten”, vult Constant aan. Behalve Broekroest dan, “wat voor 99 procent gebaseerd is op waargebeurde feiten”. 

Tv

Hoe is de band eigenlijk terechtgekomen in De neus van Pinokkio? “Door ons talent”, klinkt het direct, “al zou de homofiele relatie met Bart Peeters er ook wel iets mee te maken kunnen hebben”. De opnames waren alleszins een toffe ervaring, aangezien de productie speciaal bier had voorzien. “We mochten het wel pas opdrinken na ons optreden”, klaagt Johnny, daarin gevolgd door Constant: “Die tv werkt uiteindelijk toch met ons belastingsgeld. Allez met het mijne toch, want ik ben de enige die werkt van de groep.” Johnny had voor de zekerheid zelf een sixpack voorzien. 

Dat ze pas na het optreden in de drank mochten vliegen is niet de enige grief van Bèrelør, dat volgens Constant toch “onder valse voorwendselen naar de studio werd gelokt”. “We hadden gewaarschuwd dat we al eens iets afbreken, en dat was geen probleem. Maar toen puntje bij paaltje kwam, mocht er zelfs geen lamp kapot”, stelt Constant beteuterd. “En we wilden eens een tv van buiten naar binnen smijten, maar ook dat mocht niet,” foetert de bassist. 

Optredens

Zoals blijkt uit filmpjes en foto’s kan een optreden van Bèrelør inderdaad wel eens ontaarden, met situaties zoals in het filmpje hiernaast waarin alle groepsleden – behalve de drummer natuurlijk – buiten het café staan in plaats van op het podium erbinnen. En we zagen meneer Johnny Fash (geen familie van drummer Koekke Fash) tijdens een openluchtoptreden in Aarschot eens van het podium stormen om een voorbijrijdende kreimkar te onderscheppen voor een hoorntje. En tijdens dat alles had ie nog een halve liter bier in zijn hand ook. Verder eindigde dat optreden met enkele kinderen die op het podium op de instrumenten stonden te jengelen terwijl de groepsleden – met ook gitaristen Dick van Pete en Swash Goethals – al aan de toog stonden… 

Op foto’s van de Bèrelør-site zien we Johnny ook vuurspuwen, maar dat is er tegenwoordig niet meer bij. “Ik heb eens een halve bus naft ingeslikt, en dat pikte de dag erna”, legt de bassist uit. “De eerste keer hadden we speciale pyrofluid gekocht”, zegt Constant. “Maar daarna gebruikten we gewoon naft en lampolie.” De groep klaagt dat er nu te veel regeltjes zijn rond vuur op optredens. “Maar eigenlijk zijn we ook te lui om dat vuurspuwen te doen.” Om die reden brengt Bèrelør naar eigen zeggen ook altijd Polen mee. “Zo kunnen we alles afbreken, en dat bouwen zij dan terug op. En dan breken we het nog eens af!”, aldus Constant.

Gaat dat zien

De groep speelt jaarlijks zo’n 20 à 25 optredens voor een zacht prijsje, al vragen ze in hun rider wel “genoeg zuip om een klein olifantje in te verdrinken”, plus “wijven met een doktersbewijs dat ze geen soa’s hebben.” Voor een lijst van optredens kijk je best op hun Facebookpagina, of hun gewone website (al is die niet helemaal up-to-date). “We zijn ongelooflijk lui en steken al onze energie in zuipen en onze muziek,” legt Johnny uit. “En er is maar ene die iets kent van computers.” Enkele optredens die in het oog springen zijn alleszins Scheps Kermis in Balen op 12 juli, Dijkrock in Sint-Lenaerts op 6 september en het jaarlijkse Asbestfest in Brasschaat op een nader te bepalen dag in oktober. Of je nu houdt van de muziek of niet, een ding is zeker: een optreden van Bèrelør is echt een belevenis. Gaat dat zien!

Meer
Lees meer...