Betaal geen cent meer dan nodig aan Sabam met deze handige tips

Wil je een knallend verjaardagsfeest, een concert van je favoriete lokale band of een fuif van epische proporties in je jeugdhuis organiseren? Weet dan dat je zult kennismaken met auteursrechtenorganisatie Sabam. Met deze handige tips hou je de haast onvermijdelijke rekening die in je bus zal liggen zo laag mogelijk.

1. Gebruik enkel de ruimte die je nodig hebt

Probeer in te schatten hoeveel plaats er nodig zal zijn voor het volk dat je verwacht op je evenement en baken de ruimte af die je niet zult nodig hebben. Je betaalt enkel Sabam voor het gebruikte deel van je zaal. Vergeet wel niet te vermelden op je aanvraagformulier dat je delen van de plaats die je gebruikt afbakent.

2. Mogen er mensen gratis binnen? Zeg dan dat ze 0,01 euro inkom moeten betalen

0 euro wordt niet meegeteld als Sabam de gemiddelde inkomprijs voor het evenement bepaalt. Dus als je als laagste inkomprijs een zeer laag bedrag opgeeft dan wordt dit meegerekend door Sabam en zul je minder moeten betalen. Als je dus bepaalde mensen, bijvoorbeeld leden van een jeugdhuis of je lief, gratis binnenlaat op je feestje. Laat ze dan 0,01 in plaats van 0 euro betalen. Ze zullen het je niet kwalijk nemen …

iStock

3. Hou de prijs van je drank laag genoeg.

Hou de prijs van het populairste drankje, meestal bier, op je feestje onder 1,40 euro. Als dat bedrag hoger ligt dan rekent Sabam het verschil bij je inkomprijs en zal je dus meer moeten betalen. Voor concerten ligt die grens op 1,25 euro.

4. Wil jij een fuif en iemand anders een concert? Combineer dan de twee op dezelfde avond.

Als je een concert en een fuif op dezelfde avond organiseert betaal je maar één factuur in plaats van twee. Sabam zal de factuur voor het duurste, meestal de fuif, evenement aanrekenen. Maar je krijgt tenminste geen dubbele rekening en bijbehorend papierwerk voorgeschoteld.

iStock
Meer
Lees meer...