Betaalt u straks meer voor uw aankopen in buitenlandse webwinkels?

Nieuwe Europese regelgeving wil komaf maken met de verschillende btw-tarieven op internethandel in de Europese Unie. Deze harmonisering moet ervoor zorgen dat de staat meer btw-inkomsten ontvangt en de concurrentiekracht van onze Belgische webwinkels wordt vergroot. De nieuwe federale regering wil ook meer controle op particulieren die online verkopen.

De verschillende lidstaten van de Europese Unie hanteren elk hun eigen btw-tarief. In België is dat traditiegetrouw 21 procent, maar in andere lidstaten ligt dit vaak lager. Duitsland hanteert bijvoorbeeld 19 procent en Luxemburg 15 procent. De Belg die vandaag de dag via internet iets aankoopt in Luxemburg betaalt daar dus maar 15 procent btw terwijl hij voor hetzelfde product in een Belgische webshop 21 procent btw zou moeten betalen. Dit systeem zorgt ervoor dat producten bij buitenlandse webwinkels aankopen vaak goedkoper is.

Harmonisering

Om de concurrentiepositie van de eigen webwinkels te versterken wordt vanaf 1 januari 2015 het btw-tarief voor aankopen via internet in de EU gelijkgesteld met het btw-tarief van het land van de consument. Elke Belgische consument die via internet iets aankoopt in een buitenlandse webwinkel zal voortaan dus altijd 21 procent btw worden aangerekend.

Daarbij komt ook dat webwinkels deze btw nu zullen moeten betalen aan het land van de consument en niet meer aan het land waar de webwinkel zich bevindt.  

Duurder?

Wordt online winkelen dan duurder voor de Belgische consument? Dat hangt er vanaf. Het gemiddelde btw-tarief in de EU bedraagt ongeveer 21 procent. Veel verschil zal de consument dus niet meteen merken.

U zal dus wellicht meer gaan betalen voor goederen uit Duitse webwinkels, waar u nu nog 19 procent betaalt, en minder voor goederen uit Zweedse webwinkels waar u nu nog 25 procent btw moet neertellen.

Meer controle

Daarnaast wil de nieuwe federale regering een verhoogde controle doorvoeren op internethandelaars. Vaak is het zo dat professionele handelaars die goederen verkopen via platformen zoals ebay en Kapaza zich voordoen als particulieren en dus geen btw moeten betalen. Volgens insiders zou dit voor een niet te onderschatten nieuwe instroom aan belastinggeld moeten zorgen.

Meer
door Redactie
Lees meer...