Beurshuizen en Wall Street-legende Bill Ackman keren Netflix de rug toe

Beleggers waren woensdag allesbehalve tevreden over de kwartaalresultaten van Netflix. Daaruit bleek dat de streamingdienst 200.000 abonnees heeft verloren. Intussen hebben enkele beurshuizen hun advies voor Neflix verlaagd en heeft Wall Street-legende Bill Ackman op de verkoopknop gedrukt.

Het aandeel van Netflix heeft de beursdag gisteren afgesloten met een verlies van ruim 30 procent. Vandaag wordt er een vervolg gegeven aan die daling. Op het moment van dit schrijven noteert het aandeel zo’n 5 procent in het rood. De teleurstellende kwartaalcijfers liggen aan de basis van die forse daling. Beleggers kregen woensdag te horen dat Netflix de voorbije drie maanden 200.000 abonnees heeft verloren. Het bedrijf verwacht dat dit kwartaal nog eens 2 miljoen klanten andere horizonten zullen opzoeken.

Van kopen naar houden

Netflix heeft intussen al verschillende plannen aangekondigd om iets te doen aan die terugval, waaronder een verbod op het delen van accounts en een goedkoper alternatief van de streamingdienst met reclames. De beurshuizen reageren alvast koeltjes op die beloftes. Veel van hen, waaronder JP Morgan, Wells Fargo en Piper Sandler, hebben het koopadvies voor de streamingdienst geschrapt. Zij adviseren nu om het aandeel te houden of te verkopen.

CNN houdt de adviezen bij van 45 beurshuizen. Op dit moment adviseren 27 analisten om het aandeel te houden. 4 beurshuizen raden aan om het aandeel te verkopen, en de overige 14 vinden het aandeel nog koopwaardig. Het mediaan koersdoel bedraagt momenteel 300 dollar.

Ackman drukt op de verkoopknop

Ook enkele grote investeerders reageerden teleurgesteld op de kwartaalresultaten. Ackman is daar één van. Hij heeft zijn positie ten belope van 1,1 miljard dollar volledig geliquideerd. Daarmee heeft hij een verlies geïncasseerd van ruim 400 miljoen dollar.

Pershing Square Capital Management, het hefboomfonds van Ackman, had drie maanden geleden 3.1 miljoen aandelen van het streamingbedrijf verkocht. Hij had in januari de aandelen gekocht na een koersdaling. Die daling was toen al het gevolg van een pessimistische vooruitblik op de groei van het aantal abonnees.

“Hoewel de activiteiten van Netflix in wezen eenvoudig te begrijpen zijn, hebben wij in het licht van de recente gebeurtenissen het vertrouwen verloren in ons vermogen om de toekomstperspectieven van het bedrijf met voldoende zekerheid te voorspellen”, zegt Ackman in een verklaring naar aanleiding van de verkoop.

(lb)

Meer
Lees meer...