Bevestigd: vliegtuig Malaysia Airlines met 298 mensen aan boord werd neergeschoten; vier Belgen aan boord

Een Boeing 777 van Malaysia Airlines, die op weg was van Amsterdam naar Kuala Lumpur, is neergestort in Oekraïne. Er waren 298 mensen aan boord, van wie niemand de crash heeft overleefd. Volgens Amerikaanse en Maleisische bronnen werd het vliegtuig neergeschoten, maar het is niet duidelijk door wie.

Het vliegtuig stortte neer in de omgeving van Donetsk, enkele tientallen kilometer van de Russische grens. Het toestel van Malaysia Airlines had 298 personen aan boord, die van Amsterdam naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur vlogen. Het gaat om het vliegtuig met vluchtnummer MH17, dat om 12.14 uur vanop Schiphol is opgestegen. Het toestel vloog in samenwerking met de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM onder het vluchtnummer KL4103.

Volgens de eerste hulpverleners zouden er lichamen tot 15 kilometer van de crashsite gevonden zijn, meldt Reuters. De beelden die via Twitter verspreid worden door personen in de regio, zijn verschrikkelijk om te zien. Er is wel uit op te maken dat de brokstukken over een grote regio verspreid liggen.

Neergeschoten

De hardnekkige geruchten dat het vliegtuig zou zijn neergeschoten door een grond-luchtraket zijn intussen bevestigd door zowel de Amerikaanse vicepresident Biden als de Maleisische premier Najib, meldt Reuters. Door wie blijft voorlopig nog erg onduidelijk. In het gebied wordt zwaar gevochten tussen het Oekraïense leger en Russisch-gezinde separatisten. Die laatste groep haalde enkele dagen geleden nog een Oekraïens transportvliegtuig neer, en zou BUK-raketten ter beschikking hebben. Beide groepen beschuldigen elkaar echter van deze terroristische aanslag.

Omdat de regio onder controle staat van de separatisten, kan het Oekraïense leger niet tot bij de crashsite komen. De Russisch-gezinde separatisten zeggen intussen de zwarte dozen te hebben gevonden, meldt NOS. De separatisten zeggen die aan Rusland te willen geven, omdat ze zo zeker zouden zijn dat het nodige wordt gedaan om de waarheid te achterhalen. Van Kiev zijn ze daar naar eigen zeggen niet zeker van. Wel zouden ze akkoord gaan met een staakt-het-vuren om hulpverleners toegang te geven tot de plaats van de ramp.

Nationaliteiten

Er waren 298 mensen aan boord van het vliegtuig. Van 47 mensen is de nationaliteit nog niet gekend, maar het is al wel zeker dat er vier Belgen aan boord waren. Voorts gaat het al zeker om:

  •  154 Nederlanders
  • 27 Australiërs
  • 23 Maleisiërs
  • 11 Indonesiërs
  • 6 Britten
  • 4 Duitsers
  • 3 Filipijnen
  • 1 Canadees